Tulevaisuus on nuorten

Puolueiden kannatuksessa ei Suomessa tapahdu nopeita muutoksia. Maanvyörymävoitot tai rökäletappiot ovat harvinaisia.

Jokaisen puolueen kannatusprosentin sisällä liikkuu kuitenkin monia pieniä virtoja, jotka selviävät vasta tarkemman tutkimuksen avulla. Nämä pienet virrat ovat usein mielenkiintoisempia kuin vain vähän vaalista vaaliin värähtelevät kannatuskäyrät.

Taloustutkimus Oy on selvittänyt Yleisradiolle puolueiden kannatusta eri ammatti- ja ikäryhmissä vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen. Kuluneella viikolla julkistettu tutkimus paljastaa, että eräät muutokset ovat olleet merkittäviä.

KAIKKEIN mielenkiintoisinta on katsella, millä tavalla nuorten puoluekannatus on kehittynyt. Nuorina tutkimuksessa pidetään opiskelijoita ja koululaisia.

Tutkimuksen mukaan kokoomus ja vihreät ovat onnistuneet lisäämään kannatustaan nuorten joukossa. Vihreiden kannatus on puolessatoista vuodessa noussut 21 prosentin tuntumasta yli 26 prosenttiin eli noin viisi prosenttiyksikköä.

Paljon huonommaksi ei jää kokoomuskaan. Opiskelijoista ja koululaisista kokoomusta maaliskuussa 2007 kannatti 23 prosenttia. Nyt kannatus on lähellä 26 prosenttia.

Pääministeripuolue keskusta ja suurin oppositiopuolue SDP ovat sen sijaan menettäneet nuorten kannatusta kumpikin pari prosenttiyksikköä. Keskustaa äänestäisi nuorista 16 prosenttia ja sosiaalidemokraatteja 11 prosenttia.

NÄYTTÄÄ siis siltä, että vihreät olisi tällä hetkellä suosituin puolue nuorison keskuudessa. Ero kokoomuksen on kuitenkin niin pieni, että sillä ei ole tilastollista merkitystä. Turvallista onkin arvioida, että vihreät ja kokoomus käyvät tasajalkaa kärjessä.

Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että vihreät ja kokoomus olisivat suurimmat puolueet silloin, kun nyt opiskelevat ehtivät keski-ikään.

Kun nuoret ovat koulunsa käyneet ja opiskelunsa opiskelleet, heistä suurin osa menee töihin. Ja niin kuin vanhastaan tiedetään, ammattiryhmällä on vaikutusta puoluekantaan.

Tämä näkyy myös Yleisradion teettämässä tutkimuksessa. Esimerkiksi sosiaalidemokraattien kannatus työntekijöiden keskuudessa on puolessatoista vuodessa noussut lähes kaksi prosenttiyksikköä. SDP:tä äänestäisi nyt liki 30 prosenttia työntekijöistä. SDP on leimallisesti duunareiden puolue.

Keskusta taas näyttäisi lisänneen kannatustaan alempien toimihenkilöiden joukossa noin neljä prosenttiyksikköä, mutta menettänyt kannatustaan ylempien toimihenkilöiden keskuudessa suurinpiirtein saman verran.

Kokoomus on edelleen selvästi suurin toimihenkilöpuolue.

VIHREÄT ja kokoomus voivat kaikesta huolimatta ainakin tällä hetkellä suhtautua muita puolueita luottavaisemmin tulevaisuuteen. Kumpikin voi odottaa, että niiden kannatus on tulevissa vaaleissa pikemminkin kasvamassa kuin laskemassa.

Vihreiden valtti on edelleen se, että puolueen korostamat ekologiset arvot opetetaan nuorille jo itse asiassa koulussa. He sisäistävät arvot meitä vanhempia paremmin.

Vanhempien ikäluokkien enemmistö tunnustaa ekologisten arvojen tärkeyden, mutta monet vain periaatteessa. Käytännössä arvot usein lakaistaan syrjään, kun tehokkuus tai raha sitä edellyttävät.

Nuoret ovat ehdottomia. Heistä useampi luottaa enemmän vihreisiin kuin myös ympäristöstä puhuviin, mutta helposti kompromisseja tekeviin muihin puolueisiin.

Nuoria viehättää myös vihreiden ajama suora demokratia.

KOKOOMUS on vanhassa poliittisessa kielenkäytössä konservatiivipuolue. Käytännössä kokoomus kuitenkin on perinteisen porvarillisen kentän vapaamielisin puolue. Ehkä juuri se vetoaa nuoriin.

Kokoomus voisi vakavasti pohtia, miten se kykenee entisestään rasvaamaan puoluekonettaan nuoria innostavaksi. Yksi keino olisi palkita puolueen jäsenyydestä vaikkapa niin, että puolueen puheenjohtaja valittaisiin jäsenäänestyksellä.

Tässä asiassa vihreät ehtivät ensin ja kakkoseksi näyttää kampailevan keskusta. Kokoomuksen kannattaisi herätä nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.