Tulipalo sysäisi euromaat syvään kriisiin

Kreikan taloustilanne muuttui piirun verran myönteisempään suuntaan perjantaina. Euroryhmän mahtimaat Saksa ja Ranska näyttivät päässeen yhteisymmärrykseen Kreikan toisen rahoituspaketin ehdoista. Myönteiset uutiset kantautuivat Berliinistä, jossa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kiirehtivät lisälainan antamista Kreikalle. Viesti piristi yhteisvaluutta euroa.

Rahoituspaketista on tarkoitus päättää EU:n huippukokouksessa alkavalla viikolla. Saksalla ja Ranskalla oli perjantaihin asti eri näkemys liikepankkien roolista Kreikka-lainoituksessa. Saksa halusi velvoittaa yksityiset velkojapankit sitovasti maksumiehiksi taloustalkoisiin. Ranska ajoi vapaaehtoista linjaa, johon Saksa joutui myöntymään. Kreikalla on velkaa noin 340 miljardia euroa, mistä arviolta 55 prosenttia on saksalaisten ja ranskalaisten käsissä.

Merkelin ja Sarkozyn viesti kertoo selkeää kieltä siitä, etteivät euromaat halua päästää Kreikkaa velkasaneeraukseen. Jos velkojapankit olisi velvoitettu Saksan vaatimusten mukaisesti maksumiehiksi, markkinat olisivat voineet tulkita tilanteen niin, että Kreikka on maksukyvytön. Lainahanat olisivat menneet lopullisesti tukkoon. Tämä olisi heijastunut muihin ongelmamaihin, joita ovat esimerkiksi Portugali ja Irlanti. Tulipalon leviäminen sulattaisi euroa.

Pienten euromaiden - Suomi niiden joukossa - on myönnyttävä suurten neuvottelemaan kompromissiin. Suomen uusi hallitus tietää, että pienikin virheliike europerheessä voi käynnistää talouslaman. Euromaiden tuskaa seurataan huolestuneena myös Yhdysvalloissa. Maan keskuspankissa pelätään, että mikäli Kreikka ei kykene maksamaan velkojaan, voi amerikkalaisille pankeille nousta tie pystyyn.

Kreikan valtionvelan korko kohosi perjantaina yli 30 prosentin. Se ei ole euron kriisin aikana ollut kertaakaan näin korkea. Kreikan talouslukujen säännönmukainen väärentäminen paljastui reilu vuosi sitten ja maan julkisen talouden koko kuva valkeni sijoittajille.

Kreikkalaisten ongelma näyttää olevan, etteivät he välttämättä sisäistä tai halua sisäistää maan hirvittäviä talousongelmia. Kansa on kaduilla, valtion omaisuutta ei haluta yksityistää ja syntipukkia etsitään milloin mistäkin. Kreikkalaiset eivät selviydy toisiaan tai EU:ta syyttelemällä. He ovat eläneet yli varojensa. Nyt on tullut maksun aika.

Kreikan hallitus on kahden tulen välissä: kansa protestoi ja luotonantajat vaativat ryhtiä taloudenpitoon. Varmaa on, että Kreikka tarvitsee ulkopuolista apua pitkään. Maa nousee kuilusta ainoastaan tehokkaalla laihdutusohjelmalla, johon maan poliittinen johto ja kansa sitoutuvat.

Eurojättiläisten päätös syytää hinnalla millä tahansa rahaa ongelmamaihin kertoo myös mahtimaiden pitemmän tähtäimen suunnitelmasta: tavoitteena on vahva liittovaltio, jossa tahtipuikkoa heiluttavat nimenomaan Saksa ja Ranska.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.