Tulipaloriski piilee kannettavien laitteiden akuissa

Kuopion Prisman parkkipaikalla keskiviikkoaamuna tapahtunut kahden auton tulipalo muistuttaa varovaisuudesta kaikkien kannettavien laitteiden akkujen kanssa.

Kolmi- ja viisivuotiaat lapsensa autoon jättänyt isä ei lastensa onneksi käynyt kuin pikaisesti kaupassa nuorimmaisen lapsensa kanssa, sillä tablettitietokone oli syttynyt kauppareissun aikana tulee ja sytytti myös auton palamaan. Lapset ennättivät saada palovammoja muun muassa kasvoihinsa. Paljon pahemminkin olisi voinut käydä.

Lasten isää on turha syyttää tapahtumasta. Kovin moni vanhempi samastunee tilanteeseen: noin meillekin olisi voinut käydä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa aivan erikseen litiumioniakuista. Laajasti käytössä oleva akkutyyppi on tehokkuutensa vuoksi riskialtis. Suomessa ja muualla maailmassa on Tukesin mukaan raportoitu etenkin sähköisten kulkuvälineiden akkuongelmista syttyneistä tulipaloista.

Tukes neuvookin kuluttajaa varmistumaan litiumioniakkuja sisältäviä laitteita ostettaessa siitä, että laitteessa tai akussa on akunvalvontajärjestelmä. Tunnettujen brändien tuotteet ovat turvallisimpia, mutta nekin voivat syttyä tuleen, jos esimerkiksi akku kolhiintuu. Muun kuin laitteen oman laturin käyttö lisää paloriskiä. Pullistunutta, kuumentunutta, ääntelevää tai vuotavaa akkua ei pidä käyttää. Tukesin mukaan akkujen lataus- ja säilytyspaikassa on oltava palovaroitin ja alkusammutuskalustoa.

Moni lataa tablettitietokonettaan ja kännykkäänsä yöllä vuoteen vieressä. Se on riskialtista, varsinkin jos latausalusta ei ole palamaton. Riski kannattaa tiedostaa ja ottaa huomioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.