Tulitauko saattaa osoittautua hauraaksi

Libya taipui YK:n turvallisuusneuvoston tahtoon perjantaina. Maan hallitus ilmoitti lopettavansa kaikki sotilastoimet kapinallisia vastaan. Asiasta ilmoitti ulkoministeri Moussa Koussa. Hänen mukaansa tulitauko on solmittu siviilien suojelemiseksi. Se astui voimaan välittömästi.

Ulkoministerin mukaan Libyan on noudatettava YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä, koska Libya on YK:n jäsen. Koussa kuitenkin arvosteli YK:n päätöstä, koska se rikkoi hänen mukaansa Libyan itsemääräämisoikeutta.

Vielä aamupäivällä Naton sotilaallisen iskujen arveltiin alkavan millä hetkellä tahansa. Tilanne lientyi tulitauon hyväksymisen jälkeen iltapäivällä.

YK:n turvallisuusneuvosto teki päätöslauselman Libyan lentokieltoalueesta toissa yönä. Turvallisuusneuvoston hyväksyntää pidettiin käytännössä lähes varmana sen jälkeen, kun Arabiliitto näytti mahdollisille sotatoimille vihreää valoa viime viikonvaiheessa.

Vielä eilen ei tiedetty, mitä Libyan diktaattori Muammar Gaddafi uudesta tilanteesta ajatteli. Länsi ei ottanut turhia riskejä, vaan siirsi sotilaskoneensa iskuetäisyydelle Libyasta.

Naton ilmalaivaston kärjessä ovat brittikoneet, jotka väijyvät Libyan tuntumassa. Jos sotatoimiin ryhdytään, Naton koneiden taktiikkana lienee pommittaa Libyan sotilaskentät ja muut tärkeimmät sotilaskohteet toimintakyvyttömiksi. Koneet iskisivät myös viestiyhteyksiin ja tekisivät sotilaallisen materiaalin kuljettamisen maan pinnalla vaikeaksi.

Kaikille valtioille Libyan sotilaskohteiden ja -koneiden pommittaminen ei ole mieluisaa. Esimerkiksi Venäjä hyväksyi käytännössä turvallisuusneuvoston päätöksen äänestämällä tyhjää. Se olisi voinut käyttää myös veto-oikeuttaan. Äänestysmenettely oli pitkällisen diplomatian tulos.

Lentokielto on myrkkyä Muammar Gaddafille ja hänen lähipiirilleen. Diktaattorin ja hänen lähipiiriläisensä epäillään syyllistyneen kansanmurhaan. Heidän epäillään murhauttaneen omia kansalaisiaan. Jos Gaddafi ja kumppanit saadaan elävinä kiinni, he joutuvat kansainvälisen tuomioistuimen eteen.

Lähipäivät ovat Gaddafin kannalta ratkaisevia. Vaihtoehdot ovat vähissä: taisteleminen, pakeneminen tai antautuminen.

Gaddafi ei voi jatkaa taistelua pitkään. On kuitenkin muistettava, että Gaddafi on selkä seinää vasten epätoivoisessa tilanteessa. Hän voi tehdä mitä tahansa.

Esimerkiksi Ranska ilmoitti ulkoministeri Koussan tulitaukopuheen jälkeen, että se on yhä "varautunut" Gaddafin hallituksen toimien suhteen. Ranskan mukaan Gaddafin maajoukkojen uhka ei ole muuttunut.

Britannian pääministeri David Cameron on oikeassa sanoessaan, että "Libyan tilannetta on arvioitava Gaddafin tekojen eikä sanojen mukaan". Joka tapauksessa näyttää siltä, että rauha Libyassa on lähellä. Se on libyalaisille hyvä uutinen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.