Tuloksekas vierailu

Suomalaiset ja kiinalaiset yritykset allekirjoittivat perjantaina Helsingissä noin kahden miljardin euron arvoiset kauppasopimukset. Allekirjoitus tapahtui suomalais-kiinalaisen talousfoorumin yhteydessä.

Kiinasta oli paikalla yli 200 yritysten ja paikallishallinnon edustajaa. Jo näin suuren valtuuskunnan vierailu sinänsä oli merkittävä asia. Syntyneet kaupat tekivät vierailusta kauppapoliittisesti onnistuneen.

Kiina vahvisti kaupallisia asemiaan maassamme. Jättivaltiohan on jo ennestään Suomen suurin Euroopan ulkopuolinen kauppakumppani. Kiinan markkinat ovat olleet tärkeitä suomalaisyritysten kansainvälistymiselle. Noin 250 suomalaisyritystä on etabloitunut Kiinaan.

Suomalaisyritysten mielenkiinnon Kiinaa kohtaan ymmärtää, sillä sen talous kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kuusi prosenttia. Moniin taloustaantuman kurimuksessa oleviin länsimaihin verrattuna ero on oleellinen. Kiinassa elvytys puree, lännessä taantuma syvenee.

Kiinalaisten vierailun lopullisia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida. Suomalaiset toivovat, että neuvottelut johtavat kaupankäynnin kannalta myönteisiin jatkotoimiin. Kiina on valtava maa, ja siellä on suomalaisillakin yrityksillä merkittävät mahdollisuudet.

Kaupankäynti Kiinan kanssa on myös taiteilua, sillä maan ihmisoikeustilanne on hyvin huolestuttava. Sotilaiden ja poliisien toimet Tiibetissä eivät ole unohtuneet. Tuorein tapaus on uiguurien väkivaltainen kohtelu. Kiinan kommunistihallinto on monessa asiassa suvaitsematon ja käyttää päämääriensä saavuttamiseksi väkivaltaa ja pelottelua.

Suomalaiset liikemiehet painottavat, etteivät he halua sotkeutua politiikkaan. Näyttää siltä, etteivät suomalaiset poliitikotkaan halua sekaantua Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.