Tuloksen ratkaisevat lompakot ja mielikuvat

Yhdysvaltojen presidentinvaalien loppusuora on lyhyt, vain kahden kuukauden mittainen. Viimeisestä kaarteesta loppusuoralle kaarsi ensimmäisenä Mitt Romney, joka torstaina virallisesti otti vastaan republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuuden. Alkavalla viikolla vuorossa on istuva presidentti Barack Obama, jonka demokraattien puoluekokous kruunaa ehdokkaakseen.

Vaikka Romneyn ehdokkuus virallistettiinkin ensimmäisenä, hän kuitenkin joutuu lähtemään loppusuoralle pieneltä takamatkalta. Tuoreimmissa kannatusmittauksissa ero on kuitenkin ollut niin pieni, että presidentinvaalin lopputulosta on mahdotonta lähteä etukäteen julistamaan. Nyt ratkaisevat äänestäjien lompakot ja mielikuvat ehdokkaista.

Republikaanien Tampassa Floridassa järjestämä puoluekokousspektaakkeli keskittyikin juuri näihin kahteen asiaan. Linjapuheessaan Romney lupasi työtä kaikille niille amerikkalaisille, jotka työtä haluavat. Siinä sivussa etäiseltä vaikuttavasta miljonääripoliitikosta pyrittiin muokkaamaan helpommin lähestyttävää ihmistä.

Näistä kahdesta syystä Romneyn linjapuheessa ei kuultukaan suuria periaatteellisia avauksia tai maailmaa syleileviä ajatuksia. Niitä sen sijaan varmasti kuullaan ensi viikolla, kun Obama omalla puheellaan lähestyy äänestäjiä. Ensi viikolla amerikkalaisille puhuu istuva presidentti, joka on valmis muuttamaan koko maailmaa. Se tiedetään jo, että Obama on puhujana monta askelta Romneya karismaattisempi. Obama kykenee vetoamaan suuriin joukkoihin myös television välityksellä, mikä erityisesti Yhdysvalloissa on tärkeää.

Sen sijaan Romney saattaa olla Obamaa ärhäkämpi kahdenkeskisissä väittelyissä, joita Yhdysvaltojen tärkeimmät valtakunnalliset televisiokanavat ennen vaaleja järjestävät kolme kertaa. Romneyn taitavuus nähtiin jo republikaanien esivaalien aikana, jolloin hän selvästi päihitti vastaehdokkaansa. Romney hallitsi muita paremmin asiat, joista keskusteltiin, ja osasi perustella väitteensä.

Todennäköistä on, että Romney haluaa televisiossa keskustella taloudesta, joka on Obaman heikko kohta. Valtava joukko amerikkalaisista on ilman työtä ja vielä suurempi joukko on joutunut tinkimään elintasostaan. Näihin ihmisiin Romneyn lupaukset uusista työpaikoista saattavat tehota.

Ongelma Romneylle kuitenkin on, että hänen oman puolueensa konservatiivisin siipi pitää hänen ajamaansa talouspolitiikkaa liian liberaalina. Republikaaninen puolue ei olekaan yhtenäinen puolue, vaan se koostuu keskenään riitelevistä fraktioista, joilla ei ole selvää ohjelmaa.

Presidentinvaalin kuitenkin ratkaistaan poliittisessa keskustassa, jossa suurin osa äänestäjistä majailee. Siksi Romney ei voikaan liukua liian oikealle. Ongelmaa yritetään ratkaista varapresidenttiehdokas Paul Ryanin avulla. Ryanin talouslinjaukset miellyttävät myös konservatiivisia teekutsulaisia Romneyn linjauksia enemmän. Marraskuussa nähdään, miten republikaanien kahden kärjen taktiikka onnistuu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.