Tulossa on pihtisynnytys

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei perjantaina päässyt yksimielisyyteen lausunnosta, joka sen pitää antaa kuntarakennelain säätämisjärjestyksestä. Yritys oli kova ja valiokunta oli koolla useaan otteeseen päivän aikana. Iltapäivällä kädet kuitenkin oli pakko nostaa pystyyn.

Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) kuvaili tilannetta laveasti: ratkaisun tiellä on sekä aatteellisia että juridisia erimielisyyksiä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erimielisiä ovat sekä valiokunnan kuulemat asiantuntijat että valiokunnan jäsenet.

Kannattaa olla tarkkana. Aatteellisten erimielisyyksien mainitsemisen voi tulkita myös moitteeksi. Perustuslakivaliokunnan nimittäin pitäisi kyetä tulkitsemaan perustuslakia ilman puoluepoliittista harkintaa. Perustuslaki on sama, kuuluipa kansanedustaja hallitus- tai oppositiopuolueeseen.

Valiokunnan urakka jatkuu tiistaina. Koskinen arveli, että tuolloin ratkaisu myös saadaan aikaan.

Sitä edellyttää myös kuntarakennelain hyväksymiselle asetettu aikataulu. Lain pitäisi olla voimassa jo heinäkuun alussa eli kahden viikon kuluttua. Perustuslakivaliokunnan on kyettävä muodostamaan kantansa ensi viikolla. Edessä on mitä luultavimmin vaikea pihtisynnytys. Vaikeudet kuvaavat hyvin koko kuntauudistuksen valmistelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.