Tulossa on pihtisynnytys

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei perjantaina päässyt yksimielisyyteen lausunnosta, joka sen pitää antaa kuntarakennelain säätämisjärjestyksestä. Yritys oli kova ja valiokunta oli koolla useaan otteeseen päivän aikana. Iltapäivällä kädet kuitenkin oli pakko nostaa pystyyn.

Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) kuvaili tilannetta laveasti: ratkaisun tiellä on sekä aatteellisia että juridisia erimielisyyksiä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erimielisiä ovat sekä valiokunnan kuulemat asiantuntijat että valiokunnan jäsenet.

Kannattaa olla tarkkana. Aatteellisten erimielisyyksien mainitsemisen voi tulkita myös moitteeksi. Perustuslakivaliokunnan nimittäin pitäisi kyetä tulkitsemaan perustuslakia ilman puoluepoliittista harkintaa. Perustuslaki on sama, kuuluipa kansanedustaja hallitus- tai oppositiopuolueeseen.

Valiokunnan urakka jatkuu tiistaina. Koskinen arveli, että tuolloin ratkaisu myös saadaan aikaan.

Sitä edellyttää myös kuntarakennelain hyväksymiselle asetettu aikataulu. Lain pitäisi olla voimassa jo heinäkuun alussa eli kahden viikon kuluttua. Perustuslakivaliokunnan on kyettävä muodostamaan kantansa ensi viikolla. Edessä on mitä luultavimmin vaikea pihtisynnytys. Vaikeudet kuvaavat hyvin koko kuntauudistuksen valmistelua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.