Tummia pilviä taivaalla

Alkukesän poliittinen keskustelu on jämähtänyt kahteen aiheeseen, kauppakeskusten rakentamiseen ja ruoan arvonlisäveroon.

Toki inflaation laukkakin alkaa jo puhuttaa, polttoaineiden hintarallista puhumattakaan.

Näiden aiheiden ympärille juututtiin alkuviikolla Porin Suomi Areenallakin.

Kauppakeskusten rakentamista koskeva kiista on vaalirahoituskohun jatkumoa. Muuten sitä tuskin olisi nostettu pöydälle.Voisi kuvitella, että vaalituki on tiukassa seuraavalla kierroksella ainakin kyseisiltä suurliikemiehiltä. Heistä tehtiin keskustelussa vähintäänkin yhtä suuria konnia kuin tukea saaneista poliitikoistakin. Meni maine ja uhkaa mennä rahatkin, kun samalla kyseenalaistettiin kyseisen bisneksen oikeutus.

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) ärhäkkä puuttuminen Vihtiin suunnitellun kauppakeskuksen kaavoituksen oli yllättävää. Se saattoi toki olla taitava poliittinen veto, kun kansa raivosi liikemies Sukarin vaalirahoista ja liikennepäästöt ovat kaikkien tunnolla. Pannaan joutuivat muutkin suuret kauppakeskushankkeet, joita on vireillä eri puolilla maata. Ne eivät ole valtiovallan suojeluksessa.

En itsekään kuulu kauppakeskusväkeen. Niillä on kyllä puolensa, mutta jokapäiväinen leipämme kuuluu saada kohtuullisella vaivalla ja kohtuullisen matkan päästä.

Se olkoon jokamiehen oikeus!

Tuskin asuntoministeri olisi kuitenkaan pannut yhtä topakasti hanttiin kauppakeskuksille, jos niitä pystytettäisiin pääkaupunkiseudulle kymmenien entisten jatkoksi. Helsingistä katsoen Vihti on korvessa, Pieksämäki periferiassa ja Kuopiokin aivan liian "kaakana". Niinhän se on, että kilometrit tahtovat olla pitkiä periferiaan. Toiseen suuntaan ne kummasti typistyvät. Ei ilma Suomessa pilaannu, kun ihmisiä rahdataan etelään, mutta toiseen suuntaan se töhräytyy.

Oltakoon asuntoministerin perimmäisistä vaikuttimista mitä mieltä tahansa, oikealla asialla hän oli nostaessaan keskusteluun kaupan suurinvestoinnit. En lakkaa ihmettelemästä, mistä ihmeestä kaikille uusille hehtaarihalleille riittää asiakkaita. Väki ei lisäänny, mutta vanhenee. Eikä vaurastuminenkaan etene välttämättä samalla vauhdilla kuin menneinä vuosina. Kunhan vaan ei alkaisi köyhtyminen!

Sellainen ajatus on pyörinyt jo pitemmän aikaa takaraivossa, että elämänmenossa on jotain tuttua kahden vuosikymmenen takaa; ylikuumenemista siellä sun täällä. Pelkään pahoin, että monet vireillä olevat suuret kauppakeskushankkeet on piirustettu markkinaosuuskiihkossa täysin toisenlaisten tähtien alla. Kaikelle uudelle kapasiteetille ei ole välttämättä käyttöä. Tai sitten olemassa oleva lähipalveluverkosto kokee kovia. Ei hyvä.

Käynnissä oleva ruoan arvonlisäverokiista liittyy sekin välillisesti kaupan investointeihin. Veron alennuksen arvostelijat pelkäävät, että veroale hupenee kaupan katteisiin kuin entisen Kiuruveden miehen kermat meijerin putkiin. Katteita tuskin on vara ainakaan ohentaa nykyisellä investointitahdilla.

Ruoan arvonlisäveron alentaminen sinällään on mielestäni perusteltua. Se on sitä erityisesti Suomessa, jossa ruokaketjua rasittavat monet erityispiirteet: ilmaston aiheuttamat korkeat tuotantokustannukset, pitkät välimatkat, pienet markkinat, korkeat jakelukustannukset. Pitääkö meidän korottaa leipävarrasta vielä muita EU-maita korkeammalla arvonlisäverollakin?

Sitä paitsi ruoka-alvin alentaminen kohdentuu oikein myös sosiaalisesti. Veronkevennyksillä ei auteta heikoimmassa asemassa olevia, koska heillä ei ole välittömiä veroja.

Kun taivaalla on tummia pilviä, kansalaisten perustarpeet pitää saada turvakaton alle. Suomen kaltaisessa maassa ruokaan ja asumiseen kohdistuva kustannuspaine on minimoitava. Ruoka-alvin jatkoksi on ryhdyttävä purkamaan asteittain energiaveroja.

Onneksi polttoaineissa on tuhti veropuskuri, jolla voi pehmentää edessä olevaa väistämätöntä energiakriisiä.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.