Tunteet pinnalla

Turkulaisen psykologian professorin Lauri Nummenmaan johtama tutkimusryhmä löysi äskettäin Aalto-yliopistossa ja Turun PET-keskuksessa kehon tunnekartat.

Yhdysvaltain tiedeakatemia julkaisi vuodenvaihteessa tutkimuksen arvostetussa Proceedings of The National Academy of Sciences of The United States of America (PNAS) -tiedejulkaisussaan. Se toi kansainvälistä huomiota suomalaiselle tunnetutkimukselle.

Suomessa, Ruotsissa ja Taiwanissa 701 ihmiselle tehty nettitutkimus todisti, että erilaiset tunteet tuntuvat eri paikoissa kehoa ja ihmiskeho reagoi eri tunteisiin eri tavalla.

Kyseessä on merkittävä päänavaus tunteiden arvostukselle.

Nyt on todistettu tieteellisesti, ettei ilon epämääräinen läikähtely kehossa, vatsapohjaa kouriva pelko tai surun paino harteilla ole kuvittelua.

Tutkimus auttaa ymmärtämään, millaiset kehon kokemukset liittyvät tunteisiin ja tunne-elämän häiriöihin.

Nummenmaan mukaan lähes kaikkiin mielenterveyden häiriöihin liittyy tunne-elämän häiriöitä, mitkä voidaan lukea kehon tunnekartasta.

Professori haluaa kehittää tunnekarttaa työkaluksi mielenterveystyöhön.

Tarvetta riittää, sillä jo reippaasti yli400000 suomalaista syö masennuslääkkeitä.

Jossain mättää, sillä masennuslääkkeiden käyttö on yli kymmenkertaistunut Suomessa, ja monissa muissa länsimaissa vuoden 1990 jälkeen.

Tunnekartta saattaa tulevaisuudessa auttaa löytämään myös piilevät tunne-elämän häiriöt, mitkä eivät välttämättä aina vaadi hoidoksi masennuslääkettä.

Ensimmäisenä naisena psykologian tohtoriksi Suomessa vuonna 1950 väitellyt Sylvi-Sanni Manninen (1914–2009) Liperistä kehitti myös aikoinaan mielenkiintoisen, tunteita sivuavan teorian väri- ja muotoihmisistä.

Tutkijana Manninen tunnettiin entisellä sukunimellään Honkavaara.

Hän tutki ja testasi teoriaansa Suomen lisäksi työssään brittiläisissä ja yhdysvaltalaisissa yliopistoissa.

Yhdysvalloista palattuaan hänet nimitettiin Joensuun korkeakoulun taidepsykologian dosentiksi.

Mannisen teoria jakaa ihmiset herkkiin väri- ja jäykkiin muotoihmisiin. Hän havaitsi, että väri- ja muotoihmiset reagoivat eri tavalla väreihin ja jopa heidän kasvojensa muodot ovat erilaiset. Väri-ihmisen kasvot ovat kapeat, muotoihmisen kulmikkaat.

Tutkimukset ulottuivat kampuksilta mielisairaaloihin, mistä hän löysi vain muotoihmisiä. Manninen epäili, että moni väärinymmärretty väri-ihminen joutui turhaan mielisairaalaan, missä lääkitys jähmetti potilaiden persoonallisuuden.

Uskokoon ken tahtoo. Teoriansa tueksi tutkija esittelee Outolintu, erilainen -kirjassaan (Atena,1999) tunnettujen ihmisten kasvokuvia.

Kasvogalleriasta löytyvät esimerkiksi Saddam Hussein sekä Abraham Lincoln. Arvatkaa, kummalla on muotoihmisen kulmikkaat kasvot?

Mannisen teoria ei lähtenyt koskaan lentoon. Eläkkeellä hän jatkoi työtään herkkien ihmisten puolustajana Väri-Instituutti ry:ssä.

Tärkeintä kummassakin tutkimuksessa on, että tunteet ja niiden vaikutus ihmisiin otetaan tosissaan.

Elämä voisi olisi paljon rikkaampaa, jos tunnustettaisiin tunteet ja annettaisiin niille mahdollisuus.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon toimituksen toimittaja Varkaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.