Tunteet pinnassa

Paras-hankkeeseen on ladattu paljon toiveita, mutta monella taholla siihen on suhtauduttu myös hyvin epäillen ellei peräti torjuvasti. Uudistuksesta tehty välitilinpäätös kertoo, etteivät arvostelijat ole olleet ihan väärässäkään.

Lähinnä Paras-hanke on vauhdittanut vain kuntaliitoksia niin, että kuntien määrä on putoamassa yli kuudella kymmenellä. Sen sijaan uudistuksen varsinainen tavoite - kuntien palvelurakenteiden uusiminen ja järkeistäminen - ei ole edistynyt juuri ollenkaan.

Kunnallishallinnolla on yli 130 vuoden perinteet, joten ei pitäisi ajatellakaan, että ajatukset muuttuvat kunnissa ministerien kauniilla puheilla tai edes mahtikäskyillä. Kartalta katoavan tai päätösvaltaansa menettävän kunnan luottamusnaisilta ja -miehiltä vaatii suurta sydäntä väistyä vapaaehtoisesti isompien ja vahvempien tieltä. Kaikilta ei sitä löydy.

Uudistuksilla pyritään aina periaatteessa hyvään. Jos lie Paras-hanke jotain yhdistänyt, niin paljon se on myös repinyt hajalle monenlaisia suhteita ja erityisesti ihmissuhteita. Monessa Pohjois-Savon kunnassakin luottamusmiehillä on tunteet pinnassa hankkeen aiheuttamien erimielisyyksien vuoksi.

Asioita ei auta, että kunnissa on usein yksi puolue - keskusta - yli muiden ja kykenee matemaattisesti katsoen vetämään yksin suuret linjat. Suurimmat erimielisyydet näyttävät siirtyneen keskustan sisälle. Tuoreimman esimerkin tarjoaa Kiuruvesi, jossa Paras-hankkeesta vauhtia saaneet mielipide-erot heijastuvat nyt myös moneen muuhun asiaan kuten Vihreitten niittyjen kohtaloon.

Keskustan sisäiset ristipaineet vaikeuttavat todennäköisesti myös puolueen ehdokasasettelua syksyn kunnallisvaaleihin. Tarvittaisiin taas Johannes Virolaista toistamaan historialliset sanansa vuoden 1980 Turun puoluekokouksessa: - Pulinat pois!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.