Tuntemattomuudesta eturiviin

Jos satunnaisilta kadunmiehiltä ja -naisilta olisi viime perjantaina kysytty, kuka on Jenni Haukio, tuskin kukaan olisi tiennyt, ainakaan pääkaupungin ja Porin ulkopuolella. Kokoomuksen nuori porilainen viestintäpäällikkö on luonut uraa runoilijana ja politiikan toimijana kokonaan kohujulkisuuden ulkopuolella.

Viime lauantaiset vihkiäiset eduskunnan ykköspuhemiehen Sauli Niinistön (kok.) kanssa nostivat hänet politiikan naisjulkkisten ehdottomaan ykköskaartiin ja sen kärkipaikoille. Tuore kasvo olisi herkkupala naistenlehtien kansijuttuihin, jos Haukio sellaisiin suostuisi. Arvaukseni on, ettei niitä nähdä. Matalaa profiilia yksityiselämänsä suhteen noudattanut Niinistö edellyttää luultavasti samaa linjaa puolisoltaankin.

Niinistön tiedote avioliiton solmimisesta antaa jo viitteitä tulevasta; kysymys on yksityiselämän piiriin kuuluvasta asiasta, jota ei kommentoida myöhemminkään.

Hääjulkisuus hoidettiin vankalla ammattitaidolla, jota maan suurimman puolueen viestintäpäälliköltä voidaan odottaakin. Mutta onko todella niin, ettei kahden vuoden seurustelun aikana yksikään juorulehtien paparazzi saanut ainuttakaan vinkkiä parin liikkumisesta? Hämärämpikin kuva Niinistön naisystävästä olisi ollut kuumaa tavaraa. Vai hoidettiinko seurustelu kokonaan yksityisissä sisätiloissa?

Häät politiikan huipulla eivät olleet ensimmäiset. Ex-pääministerin Paavo Lipposen (sd.) häitä historianopettaja Päivi Hertzbergin (sd.) kanssa luonnehdittiin puolivaltiolliseksi mediatapahtumaksi.

Juhliin oli kutsuttu lähes 500 vierasta, joiden joukossa olivat muun muassa presidentit, koko hallitus ja työmarkkinajärjestöjen silmäätekevät. Helsingin piispa Eero Huovinen vihki parin Helsingin keskustassa Vanhassakirkossa.

Vaikka häiden julkisuudessa on huima ero, pareissa on yhtäläisyyksiäkin. Kumpikin morsian on vihille astellessaan 31-vuotias. Sulho-Niinistö on sulho-Lipposta kolme vuotta vanhempi.

Tällaisissa liitoissa joko kauhistellaan tai vähätellään suurta ikäeroa. Eihän kuusikymppinen eikä seitsemänkymppinenkään mies ole vanhus, mutta kahdeksankymppinen on. Puoliso on silloin viidenkympin vaiheilla kypsässä iässä.

Tuore aviomies on ollut maan seuratuimpia sinkkumiehiä aina siitä asti, kun hän jäi leskeksi eduskuntavaalien alla 1995. Vaalien jälkeen hän keskittyi kasvattamaan poikansa aikuisiksi, eikä naisjuttuja ole juurikaan näkynyt lehdissä.

Vielä vuoden 2000 presidentinvaalien alla Niinistö kieltäytyi ehdokkuudesta ja arveli puolivallattomana poikamiehenä olevansa sopimaton presidentillisiin edustustehtäviin.

Seurustelu miessuhteissaan hyvin vilkasliikkeiseksi osoittautuneen kansanedustaja Tanja Karpelan (kesk.) kanssa pysyi aikansa pienen piirin tiedossa. Lopulta paine kävi liian kovaksi ja pari esittäytyi ilmeisen vastahakoisesti eduskunnan kuppilassa.

Parin kihlauksen purkauduttua 2004 jäi testaamatta, olisiko Karpela ollut rasitteeksi vai eduksi Niinistölle viime presidentinvaaleissa.

Nyt Niinistö on eduskunnan puhemiehenä tasavallan protokollassa seuraavana heti presidenttien jälkeen. Hänen rinnallaan myös puoliso joutuu edustamaan. Jenni Haukion esiintymistä ja pukeutumista seurataan varmasti, jos ei haukan silmin, niin tarkasti kuitenkin.

Iltapäivälehtien maanantain numeroissa julkaistuissa arkistokuvissa hymyilee vielä lähes lapsenkasvoinen Haukio, mutta hääkirkon ovesta astelee ulos tyylikäs viileä lady. Häntä voinee jo hyvinkin verrata pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) naisystävään Sirkka Mertalaan.

Lehtitietojen mukaan Haukio on älykäs ja nuhteeton kumppani Niinistölle vaikkapa seuraavia presidentinvaaleja ajatellen. Hääviikonloppuna julkistetun MTV3:n presidenttigallupin mukaan Niinistö on ehdoton kansan suosikki. Tuore liitto tuskin heikentää hänen asemiaan, pikemminkin päinvastoin.

Samaisen gallupin mukaan Vanhasen ja perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin kannatuksessa on vain prosenttiyksikön ero. Keskustan asetelmat ovat ainakin tällä hetkellä surkeat eikä edustava naisystäväkään näytä niitä kohentaneen.

Kukapa tietää, vaikka runsaan kolmen vuoden kuluttua Mäntyniemeen ryhdyttäisiin kalustamaan lastenhuonetta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.