Tuntui niin hupaisalta

Kesäkuun alkupuolella 1941 Savossa ei hikoiltu helteessä kuten nyt seitsemän vuosikymmentä myöhemmin. Marjasadosta povattiin hyvää, ja kevättyöt oli tehty etuajassa.

Kesäkuun 15. päivänä järjestivät Kuopion aseveljet, suojeluskuntalaiset ja työväenyhdistys yhteisen "kaiken kansan kesäjuhlan", jossa oli Savon Sanomien selostuksen mukaan monenlaisia hupaisia kilpailuja "pomomiesten" köydenvedosta lähtien.

Neljä kertaa 100 metrin viestin voittoon pinkoivat suojeluskuntalaiset värikkäistä puheistaan tunnetun päällikkönsä, majuri Nikke Pärmin johdolla. Joukkue Pärmi, Kankkunen, Nylund ja Simojoki saavutti ajan 1.06. Aseveljet hävisivät vain sekunnilla. Kuopion kunnallispolitiikan vahvan miehen Yrjö Nurmen johtama työväenyhdistys jäi selvästi hävinneenä kolmanneksi.

Urheilullisen iltapäivän jälkeen seurasi arvokas iltajuhla puheineen, joista ensimmäisen piti Nikke Pärmi. Silmän iloa saatiin Kuopion Työväen Naisvoimistelijoista, jotka esittivät sitomomestari Eeva Savolaisen johdolla "miellyttävää ja hyvin harjoiteltua voimistelua".

Kaikki oli Kuopiossa ja koko Savossa siis päällisin puolin hyvin ja onnellisesti noina kesäisinä päivinä 70 vuotta sitten, ja talvisodan kurimuksesta selvinneet ihmiset valmistautuivat hengessään Suomen suven suureen juhlaan, juhannukseen.

Moniko aavisti Väinölänniemen hupaisia kisoja katsoessaan, että uusi sota oli edessä vain viikon päästä?

Tuskin monikaan, ja jos joku korkea-arvoinen sotilas tai poliitikko tiesi, hän piti tiedon sisällään. Maailmalla sotaa käytiin kyllä Syyriassa ja Libyassa, mutta Suomen rajoilla oli virallisesti unettavan rauhallista.

Kesäkuun 13. päivän korvilla Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels oli tosin lipsauttanut natsien pää-äänenkannattajassa Völkischer Beobachterissa, että kahden kuukauden sisällä oli tapahtuva jotain suurta. Kirjoitus poistettiin kuitenkin kesken painamisen lehdestä ja puheet sodan laajenemisesta kuitattiin pelkiksi huhuiksi.

Huhuja ja huhuja... Jo kesäkuun 19. päivän 1941 savolaiset saivat lukea Savon Sanomien etusivulta maailman sotauutisten alta pienen yksipalstaisen tiedotuksen, että asiat eivät olleet ihan niin, kuin oli kerrottu.

"Reservejä ylimääräisiin harjoituksiin. Virallisesti ilmoitetaan, että Suomi on turvallisuutensa tehostamiseksi muiden puolueettomien maiden tavoin ryhtynyt puolustusvalmiutta vahvistaviin toimenpiteisiin kutsumalla reservejä ylimääräisiin kertausharjoituksiin".

Toisin sanoen: edellisenä päivänä oli kierrätetty kapulaa ahkerasti kylillä ja koottu miehet pitkälle marssille, jonka suuntana oli itä ja talvisodassa menetetty Karjala. STT kertoi Moskovan radiosta kuulemansa perusteella, että Kannaksella oli kesä kukkeimmillaan ja että leningradilaiset tulleet sinne runsain joukoin kylpemään.

Jos olivat tiedotusvälineet vaitonaisia uuden sodan mahdollisuudesta, niin vielä enemmän olivat suut supussa sen jälkeen, kun kaikki tiedotus alistettiin valtion sensuurille "toistaiseksi" kesäkuun 19. päivänä.

Saksan ja Neuvostoliiton välisen sodan puhkeaminen kesäkuun 22. päivänä uutisoitiin kyllä Savon Sanomissakin komeasti kahdeksalla palstalla - Saksan päämajan antamien tiedotteiden mukaisesti.

Juhannuksen aatonaattona, kesäkuun 23. päivänä Suomen hallitus varoitti myös epäsuorasti, että juhannuksena ei kannata riemuita liikoja:

"Itsenäinen, vapaa Suomi odottaa, että sen jokainen kansalainen tänä vaativana ajankohtana säilyttää rauhallisuutensa ja itsehillintänsä sekä tyynesti suorittaa työnsä ja täyttää velvollisuutensa lujassa luottamuksessa kansamme onnelliseen tulevaisuuteen".

Kuopion hiippakunnan piispa Eino Sormunen oli joutunut kirjoittamaan uusiksi perinteisen juhannustervehdyksensä. Piispa sanoi suvivirren kaikuvan "tänä juhannuksena ahdistetuista sydämistä". Piispa aavisti oikein: ensimmäisenä juhannuspäivänä 25. 6. Neuvostoliitto aloitti pommituslentonsa Suomen kaupunkeihin.

Suomi vastasi kesäkuun viimeisenä päivänä ylipäällikön päiväkäskyllä:

"Aseveljet! Seuratkaa nyt minua vielä viimeisen kerran nyt, kun Karjalan kansa jälleen nousee ja sarastaa Suomen uusi huomen. Mannerheim."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.