Tuomioja haastaa vanhan SDP:n

Kun nuorista ei näytä olevan, on vanhan pantava itsensä jälleen kerran peliin. Kansanedustaja Erkki Tuomioja , 61, ilmoitti aika tavalla odotetusti lauantaina, että hän pyrkii sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi. Ratkaisunsa Tuomioja kertoi tehneensä pitkän harkinnan jälkeen ja vasta tämän vuoden puolella.Tuomiojan ilmoitus ei kuitenkaan ollut täysin yksiselitteinen. Itse asiassa hän kertoi olevansa valmis asettautumaan ehdolle SDP:n puheenjohtajaehdokkaista järjestettävään jäsenäänestykseen. Entäpä jos sellaista ei järjestetäkään? Minkäänlaisia päätöksiä asiasta ei ole.

SDP:n nykysääntöjen mukaan puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa. Kesäkuussa järjestettävään seuraavaan puoluekokoukseen mennessä sääntöjä ei luonnollisesti voi muuttaa. Niinpä SDP:n puoluekokouksella on täysi valta valita puolueen puheenjohtajaksi kenet se haluaa.

Tämän Tuomiojakin sanoi ymmärtävänsä. Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole mitään esteitä sille, että puheenjohtajasta jo nyt järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys.

Itse hän sanoi olevansa halukas noudattamaan neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tulosta, jos sellainen järjestetään.

KESKUSTELU jäsenäänestyksestä saattaa ulkopuolisesta tarkkailijasta tuntua saivartelulta. Ei kai puolueen puheenjohtajan valintatapa niin tärkeä ole?

Kyllä se on ja erityisen tärkeä se on sosiaalidemokraattisessa puolueessa.

Oletteko koskaan olleet mukana SDP:n puoluekokouksessa? Jos olisitte, ymmärtäisitte, mitä tarkoitan.

SDP:n puolue- ja järjestökulttuuri on vanhakantaisempi kuin yhdessäkään toisessa suomalaisessa eduskuntapuolueessa. Kommunistit olivat aikanaan oma lukunsa, mutta vanha SKP on jo manan majoilla.

Valtaa demareiden puoluekokouksessa eivät suinkaan käytä yksittäiset puoluekokousedustajat, vaikka heillä siihen periaatteessa mahdollisuus olisikin. Valtaa käyttävät puolueen piirijärjestöt.

Piirijärjestöt neuvottelevat ratkaisuista ja sen jälkeen ne juntataan läpi. Kauppaa käydään, mutta etuosto-oikeus on vahvoilla piirijärjestöillä. Kapinallisilla ei ole tulevaisuutta, ei ainakaan SDP:ssä.

KUN Erkki Tuomioja ja hänen kannattajansa vaativat jäsenäänestystä puolueen puheenjohtajasta, he itse asiassa vaativat paljon enemmän. He vaativat, että SDP uudistuu. He vaativat, että tunkkaisten kabinettiratkaisujen sijasta puolueen jäsenet pääsisivät aidosti itse käyttämään sitä valtaa, joka yksittäisellä puolueen jäsenellä puolueen sääntöjenkin mukaan on.

SDP ei ole ainoa puolue, joka potee jäsenpulaa. Aktiivinen poliittinen järjestötoiminta ei kiinnosta suomalaisia.

Seuraus on - ehkä vihreitä lukuun ottamatta - että puolueiden jäsenistö ukkoutuu. Kaikkein vinoin ikärakenne on sosiaalidemokraattisessa puolueessa. SDP on pian maan ylivoimaisesti suurin eläkeläisjärjestö.

On turha toivoa, että nuoret ihmiset kiinnostuisivat puoluetoiminnasta, jos järjestökulttuuri on sillä tasolla kuin se SDP:ssä on. Nuoret haluavat vaikuttaa. He eivät halua jäsenmaksullaan tukea ukkoutuneiden piirijärjestöjen järjestöllistä valtaa.

Yksikään puolue ei vielä ole uskaltautunut valitsemaan puheenjohtajaansa äänestyksellä, johon kaikki jäsenet voivat osallistua. SDP:llä olisi nyt loistava tilaisuus osoittaa, että karvaan eduskuntavaalitappion jälkeen pidetyt katumuspuheet ja lupaukset puolueen uudistamisesta myös toteutetaan.

VAIKKA neuvoa-antava jäsenäänestys SDP:ssä järjestettäisiin, ei ole suinkaan varmaa, että Tuomioja selviytyisi voittajaksi. Eero Heinäluoman kannatus on edelleen vankka. Toistaiseksi Heinäluoma tosin ei ole kertonut edes sitä, aikooko hän pyrkiä jatkokaudelle.

Tuomiojalle yritys puheenjohtajaksi on jo neljäs. Ensimmäisellä kerralla 1991 hän sai 33 ääntä ja vuonna 2002 jo 127 ääntä. Heinäluomalle hän SDP:n edellisessä puoluekokouksessa hävisi äänin 138-201.

Jatkuuko äänimäärän kasvu kesäkuussa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.