Tuomittava kanalaisku

Perjantaiaamuna tehdyn Närpiön kanalaiskun vahingot ovat kanalan omistajan mukaan noin 100 000 euroa. Tuntematon taho aiheutti tunkeutumisellaan kanalaan ja vahingonteoillaan arviolta 5 000 kanan kuoleman. Poliisi ei ole toistaiseksi tavoittanut syyllisiksi epäiltyjä.

Suomessa on tähän asti totuttu pääasiassa kettu- ja minkkitarhoihin kohdistuneisiin iskuihin. Tekojen toteuttajina ovat olleet pääsääntöisesti eläinaktivistit, jotka väittävät vaativansa oikeutta eläimille. Esimerkiksi Närpiön iskussa tutkinnan kohteena on Eläinten vapautusrintama EVR, jota on epäilty tarhaiskuista aikaisemmin. Kanalaan tunkeutujat olivat maalanneet EVR:n lyhenteen kanalan seinään. Oikeutta eläimille -yhdistys on irtisanoutunut iskusta.

Kuka tai ketkä tekivät Närpiön iskut? Mikä oli niiden motiivi? Näihin kysymyksiin ei ole vielä vastausta.

Ei ole olemassa mitään syytä, joka oikeuttaisi ketään moiseen rikolliseen tekoon. Teko on tuomittava. Toivottavasti syylliset saadaan kiinni mahdollisimman nopeasti. Poliisi tutkii asiaa törkeänä vahingontekona ja törkeänä eläinsuojelurikkomuksena.

Kettu- ja minkkitarhauksessa kysymys on ihmisten elinkeinosta. Se on yhteiskunnassa hyväksytty lailliseksi elinkeinoksi siinä kuin mikä muu elinkeino tahansa. Siksi tarhaiskut ovat aina laittomia. Syylliset joutuvat oikeuden eteen tuomittaviksi. Kanalaiskussa ei ole kysymys eläinten turkiksista, joten teolle on vaikea löytää muuta motiivia kuin yrittäjän harjoittaman elinkeinon tahallinen vahingoittaminen. Vai rinnastavatko tekijät kanat esimerkiksi minkkeihin? Onko heidän mielestään eläinten tarhaus aina väärin?

Rikollisten eläinaktivistien järjenjuoksua on ollut aina mahdoton ymmärtää. Niin nytkin. Eläinsuojelu ja rikollinen eläinaktivismi ovat kokonaan kaksi eri asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.