Tuomittava kanalaisku

Perjantaiaamuna tehdyn Närpiön kanalaiskun vahingot ovat kanalan omistajan mukaan noin 100 000 euroa. Tuntematon taho aiheutti tunkeutumisellaan kanalaan ja vahingonteoillaan arviolta 5 000 kanan kuoleman. Poliisi ei ole toistaiseksi tavoittanut syyllisiksi epäiltyjä.

Suomessa on tähän asti totuttu pääasiassa kettu- ja minkkitarhoihin kohdistuneisiin iskuihin. Tekojen toteuttajina ovat olleet pääsääntöisesti eläinaktivistit, jotka väittävät vaativansa oikeutta eläimille. Esimerkiksi Närpiön iskussa tutkinnan kohteena on Eläinten vapautusrintama EVR, jota on epäilty tarhaiskuista aikaisemmin. Kanalaan tunkeutujat olivat maalanneet EVR:n lyhenteen kanalan seinään. Oikeutta eläimille -yhdistys on irtisanoutunut iskusta.

Kuka tai ketkä tekivät Närpiön iskut? Mikä oli niiden motiivi? Näihin kysymyksiin ei ole vielä vastausta.

Ei ole olemassa mitään syytä, joka oikeuttaisi ketään moiseen rikolliseen tekoon. Teko on tuomittava. Toivottavasti syylliset saadaan kiinni mahdollisimman nopeasti. Poliisi tutkii asiaa törkeänä vahingontekona ja törkeänä eläinsuojelurikkomuksena.

Kettu- ja minkkitarhauksessa kysymys on ihmisten elinkeinosta. Se on yhteiskunnassa hyväksytty lailliseksi elinkeinoksi siinä kuin mikä muu elinkeino tahansa. Siksi tarhaiskut ovat aina laittomia. Syylliset joutuvat oikeuden eteen tuomittaviksi. Kanalaiskussa ei ole kysymys eläinten turkiksista, joten teolle on vaikea löytää muuta motiivia kuin yrittäjän harjoittaman elinkeinon tahallinen vahingoittaminen. Vai rinnastavatko tekijät kanat esimerkiksi minkkeihin? Onko heidän mielestään eläinten tarhaus aina väärin?

Rikollisten eläinaktivistien järjenjuoksua on ollut aina mahdoton ymmärtää. Niin nytkin. Eläinsuojelu ja rikollinen eläinaktivismi ovat kokonaan kaksi eri asiaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.