Tuomittava sorto

Tunisiasta ja Egyptistä alkaneet kansannousut jatkuvat väkivaltaisina monissa arabimaissa. Tilanne on pahin Libyassa, jossa Muammar Gaddafin johtama hallitus on tapattanut eilisten tietojen mukaan noin sata mielenosoittajaa. Loukkaantuneiden määrä on moninkertainen. Väkivaltaisuuksia on ollut lisäksi muun muassa Bahrainissa ja Jemenissä.

Viime viikkojen kansannousut ovat olleet alkusoitto massiivisille mielenil-maisuille monissa maissa, joissa valta on pienellä eliitillä. Tilanne on herkkä Iranissa, jossa maan johto yrittää tainnuttaa poliisin ja sotilaiden avulla toisinajattelijat. Epävarmuus on lisääntynyt myös Algeriassa ja Marokossa.

Liikehdinnän taustalla ovat kansan sortaminen ja ihmisoikeusloukkaukset. Ongelmamaiden johdossa on joko yksittäinen puolue tai yksinvaltias, jotka pitävät kansan kurissa sotilaiden, poliisin ja urkintajärjestelmän avulla.

Egyptin tapahtumat ovat rohkaisseet kansalaisia monissa muissa valtioissa vaatimaan oikeuksiaan. Mielenkiintoista on esimerkiksi, että Kiinassa ihmisiä on houkuteltu kokoontumaan julkisille paikoille Tunisian Jasmiinivallankumouksen merkeissä. Kiinan johtajat ovat suhtautuneet ilmiöön aggressiivisesti.

Sortomaiden valtaapitävillä on tapana leimata opposition edustajat rikollisiksi, huligaaneiksi ja vääräoppisiksi. Murheellisin esimerkki tässä mielessä on tällä hetkellä Libya. Viranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä ulkomaalaisia epäiltynä "Libyan epävakauttamisesta".

Muammar Gaddafin tiedetään tukeneen terroristijärjestöjä, ja Libya oli sotkeutunut matkustajakoneen räjäyttämiseen Lockerbiessä vuonna 1988. Gaddafi tapattaa nyt omia kansalaisiaan siksi, että hän pelkää menettävänsä asemansa. Gaddafin ja hänen turvakoneistonsa toimet ovat tuomittavia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.