Tuore lupaus silmänlumetta?

Pohjois-Korean ilmoitus lopettaa ydinkokeet, uraanin rikastaminen ja ohjuskokeet antaa toivoa vakaaseen kehitykseen siirtymisestä Korean niemimaalla. Ilmoitukseen on kuitenkin suhtauduttava suurella varauksella.

Pohjois-Korean uusi ja nuori johtaja Kim Jong-un on ollut toistaiseksi näkymätön. On mahdollista, että ydinkokeiden lopettamisilmoituksella haetaan myös kansan suosiota, sillä Yhdysvallat on luvannut Pohjois-Korealle vastapainoksi ruoka-apua. On kuitenkin muistettava, että maa on käyttänyt ydinohjelmaansa ennenkin kaupanteon välineenä.

Pohjois-Korean käyttäytyminen on heijastunut suurvaltasuhteisiin. Kiinalla ja Venäjällä on läheiset suhteet Pohjois-Koreaan. Vastaavasti Yhdysvallat on ajanut jo vuosia tiukkoja pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. USA on myös sotilaallisesti läsnä Korean niemimaan tuntumassa. Merkittävä tekijä on myös Japani, joka on pelännyt Pohjois-Korean iskuja.

Toivottavasti Pohjois-Korean tuore ilmoitus johtaa pysyvään rauhaan alueella. Naapurimaa Etelä-Korea on sijoittanut valtavia summia sotilaalliseen varustautumiseensa. Sotamateriaalia on tullut ennen kaikkea Yhdysvalloilta. Jos alueen varustelukierre saataisiin katkaistua, siitä hyötyisi ennen kaikkea nälkää näkevä Pohjois-Korean kansa.

Pohjois-Korean demokratiakehityksestä on turha haaveilla. Kim Jong-un lienee maan kommunistisen puolueen eliitin ja sotilasjohdon tiukassa otteessa, eikä hän yksin kykene suuriin uudistuksiin, vaikka haluaisikin. Halua tuskin on, sillä hän on ammentanut oppinsa edesmenneeltä isältään Kim Jon-ililta, joka tyrannisoi koko valtakautensa ajan omaa kansaansa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.