Tuottamisvastuu sotesta kokonaan kuntayhtymille

Puolueet ovat sopineet, että vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta kuuluu kuntayhtymille. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain parlamentaarisen ohjausryhmän päätös merkitsee, että yksittäinen kunta ei voi ottaa tuottamisvastuuta sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Tosin tuottamisvastuu on mahdollista sälyttää tuottamisvastuualueen sisällä vastuukunnalle, jos kunnat sopivat asiasta yksimielisesti.

Puolueet ovat myös sopineet, että tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä voi olla Kuopion yliopistollisen sairaalan alueella korkeintaan neljä. Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että alueet muodostuvat maakunnittain: kuntayhtymä tulee Keski-Suomeen, Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Etelä-Savoon.

Sote-palvelujen järjestämisvastuu on jo aikaisemmin sovittu siirrettäväksi viidelle sosiaali- ja terveysalueelle, jotka muodostuvat yliopistollisten sairaaloiden ympärille. Tuottamisvastuullisia kuntayhtymiä tulee näille alueille yhteensä korkeintaan 19. Sairaanhoitopiirejä on nyt 20.

Sote-sopuja on rakennettu puolentoista vuoden aikana useita kertoja. Ensimmäinen oikea sopu syntyi keväällä, kun hallitus ja oppositio sopivat sote-lain keskeisistä kohdista. Sen jälkeen muutama kokoomuspoliitikko epäili uudistuksen läpimenoa. Kokoomus olisi halunnut vielä vähemmän tuottamisvastuualueita.

Perjantaisen sovun tärkein perustuslaillinen kysymys oli kunnan roolin määrittely. Päätöksen mukaan kuntien sijasta tuottamisvastuulliset kuntayhtymät ryhtyvät vastaamaan ehkäisevistä, korjaavista, kuntouttavista ja hoitavista sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluista yhtenäisinä kokonaisuuksina. Tuottamisvastuu ei tarkoita sitä, että kuntayhtymät itse tuottaisivat kaikki sote-palvelut, vaan ne voivat myös ostaa palveluja.

Seuraavaksi pitää pohtia, miten kuntien vaikutusmahdollisuudet suurissa kuntayhtymissä turvataan. Moni poliitikko on etukäteen kavahtanut ajatusta, että kuntayhtymässä jollakin yksittäisellä kunnalla olisi enemmistö eli se voisi päättää omin päin soten tuottamisvastuusta. Esillä onkin ollut äänileikkuri, mutta ei ole ollenkaan selvää, että se kelpaisi kaikille puolueille.

Mehukkaan riidan aiheeksi saattaa nousta myös kuntien maksuosuuksien määrittely. Korvaus tuottamisvastuusta ei ole aivan yksinkertainen. Asukasluku, sairastavuus ja ikärakenne ovat kohtuullisen kiistattomia perusteita maksuosuuksille, mutta otetaanko kunnan syrjäinen sijainti, asukastiheys, työttömyys tai ruotsinkielisyys huomioon ja jos otetaan, millä tavalla.

Sote-uudistus pitää saada maaliin tällä vaalikaudella. Aikataulu edellyttää, että lopullisesta sote-sovusta on tiedotustilaisuus ensi viikolla. Kyse on tärkeästä uudistuksesta, sillä se tuo perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelut yhteen. Sen pitäisi tarkoittaa parempaa hoitoa ja palvelua. Vielä sopimatta olevat asiat ovat sen rinnalla pikkuseikkoja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.