Tuottavuutta nostettava

Muistatteko vielä Lissabonin strategian? Jos ette, tässä hieman kertausta.

EU:n valtioiden ja hallitusten päämiehet asettivat Lissabonissa maaliskuussa 2000 pidetyssä huippukokouksessa unionille kunnianhimoisen tavoitteen: EU:sta pitää tehdä maailman kilpailukykyisin talous vuoteen 2010 mennessä.

Nyt tiedetään, että tavoite ei toteutunut. Elämme vuoden 2010 toisen kuukauden puoliväliä, eikä EU ole maailman kilpailukykyisin talous. Euroalueen ulkopuoliset taloudet katselevat vahingoniloisina, kun kipuilemme Kreikan tilastoväärennösten aiheuttamissa ongelmissa.

Yrittää silti pitää. Niin tehdään myös Suomessa. Ministeri Antti Tanskasen johtama työryhmä luovutti keskiviikkona pääministeri Matti Vanhaselle väliraportin keinoista, joilla talouskasvun edellytyksiä voitaisiin lisätä.

Työryhmän huomiot ovat oikeita. Julkisen sektorin eli valtion ja kuntien toimintaa pitäisi tehostaa. Yksi keino olisi työryhmän mielestä se, että vastuu julkisen sektorin sähköisten palveluiden kehittämisestä annettaisiin yhdelle taholle.

Mikäpä siinä, annetaan vain, mutta mille taholle?

Myös julkisen sektorin hankintatointa pitäisi kehittää. Sen lisäksi kuntien ja valtion pitäisi pohtia, mitä palveluita ne tuottavat itse ja mitkä palvelut voitaisiin ulkoistaa yksityiselle sektorille.

Hyviä asioita, joita lienee jo pohdittukin. Tulokset eivät vain ole olleet kovin järisyttäviä.

Tanskasen työryhmä patistaa suomalaisia keskustelemaan väliraportista ja ehdottamaan omia keinojaan. Kansalaisten aktivoiminen on sekin hyvä asia, mutta yhtä vaikea toteuttaa kuin tuottavuuden parantaminen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.