Tupoton kausi kesti vaivaiset neljä vuotta

Vielä keväällä 2008 näytti vahvasti siltä, että tulopoliittiset ratkaisut - tuttavallisemmin tupot - olivat laulaneet joutsenlaulunsa vuosina 2005-2007. Noina vuosina oli voimassa kestoltaan toistaiseksi pisin eli peräti kolmevuotinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Toukokuussa 2008 työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallitus vahvisti, että tupojen kausi on kertakaikkiaan ohitse ja tästä lähtien työehtosopimukset neuvotellaan alakohtaisesti.

Mitä vielä! Tupoton kausi on jäämässä vain neljän vuoden mittaiseksi, jos työmarkkinoiden keskusjärjestöjen torstaina hyväksymän neuvottelutuloksen taakse saadaan marraskuun 25. päivään mennessä riittävä määrä liittojen solmimia alakohtaisia sopimuksia.

Tällä kertaa kyse on lisäksi tyylipuhtaasta ja perinteisestä tuposta. Mukana sopimusta nyörittämässä on ollut keskusjärjestöjen lisäksi maan hallitus. Palkankorotuksia ja järjestöjen keskenään sopimia laadullisia asioita kuorrutetaan mittavalla määrällä uudistuksia, jotka vaativat lainsäädäntöä. Vanhaan malliin eduskunta joutuu kumileimasimen asemaan ja hyväksymään käytännössä jo muualla päätetyt uudistukset.

Kaikkien tulopoliittisten ratkaisujen - myös tämän, jos se on syntyäkseen - hyvä puoli on, että talouden ennustettavuus kasvaa. Suurin osa työmarkkinoista tulee kerralla työrauhan piiriin ja palkkoja korotetaan keskimäärin maltillisesti. Tämä painoi paljon tulosovun kätilöksi harvinaisen tarmokkaasti ryhtyneen hallituksen vaakakupissa tilanteessa, jossa talousnäkymät ovat sumun peitossa. Sumu käänsi myös EK:n pään.

Pääministeri Jyrki Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ajoivat tupoa teknologiateollisuuden edusmiesten mielestä jopa liian tarmokkaasti. Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko varoitti, että hallituksen ryhtymisestä neuvotteluosapuoleksi seuraa vain sekaannusta. Miten käy tällä kertaa, se nähdään myöhemmin.

Teknologiateollisuuden vastahanka ja tulehtuneet neuvottelusuhteet saattavatkin vielä kaataa tulopoliittisen sopimuksen. SAK:lainen metalliliitto päättää jo lauantaina, hyväksyykö se keskusjärjestöjen ja hallituksen neuvottelutuloksen omien alakohtaisten neuvotteluidensa pohjaksi. STTK:laisen Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan teknologiateollisuuden työehdoista on päästävä sopuun jo ensi keskiviikkoiltaan mennessä. Muussa tapauksessa tehtaita ryhdytään ajamaan alas viikon kuluttua uhkaavan lakon vuoksi.

Rinteen uhoaminen ei lupaa hyvää. Ilman teknologiateollisuutta päivänvaloa ei ole tähän mennessä nähnyt ainutkaan tupo ja tuskin näkee nytkään. SAK:laisen Rakennusliiton jo ennakkoon tiedossa olleen ulosjäämisen muut alat todennäköisesti vielä hyväksyvät.

Jos teknologiateollisuus ja riittävä määrä muita aloja kuitenkin pystyy neuvottelemaan uudet työehtosopimukset neuvottelutuloksen mukaisesti, maahan syntyy jälleen kerran tulopoliittinen sopimus. On palattu jäykkään, mutta turvalliseen sopimusmalliin. Työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän uudistaminen ei vieläkään onnistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.