Turha keikutella

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on ottanut tavakseen arvioida kulloistakin poliittista tilannetta usein ja ravakalla otteella. Viime viikonvaihteessa hän ryhtyi pohtimaan ääneen Matti Vanhasen toisen hallituksen sisäistä tilaa ja katsoi, että muutamien kokoomusta edustavien ministerien toimet ovat vaarantamassa koko hallituksen tulevaisuutta.

Keskusta ja kokoomus ovat jakaneet hallitusvallan tasapuolisesti keskenään. Jo hallitusta nimettäessä huomauttivat jotkut, että kokoomus varasi itselleen painavimmat salkut. Kun katsotaan ministereiden saamaa julkisuutta, niin kokoomukselaiset ovat saaneet sitä ihan riittävästi - milloin hyvässä, milloin pahassa.

Vaalikaudesta on kulunut vasta vuosi, ja edessä on vielä kolme pitkää ja haasteellista vuotta. Hallituksen taivallusta ei helpota kansainvälisten taloussuhdanteiden alavireisyys. Niukkuuden jakaminen tuo aina ikävämpää kuin runsauden jakaminen ja riidat ovat väistämättömiä.

Jos keskustalaiset ministerit ovat jääneet hallituksessa alakynteen, niin ei tilanne korjaannu sillä, että puoluesihteeri ryhtyy keikuttamaan koko venettä.

Nykyiselle pohjalle rakentuva hallitus on tällä hetkellä vahvin hallitusvaihtoehto. Johtava oppositiopuolue SDP on pahasti hajallaan niin pitkään, kuin se on löytänyt itselleen uuden vahvan ja uskottavan puoluejohdon. Nopeimman aikataulun mukaan se voi tapahtua jo ensi kesäkuun puoluekokouksessa. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että uudet johtajat tarvitsevat aina aikaa ottaakseen oman paikkansa.

Hallituksen sisäiset ristiriidat eivät johdu hallituspohjasta, vaan sen valitsemista työtavoista. Kun yksittäinen ministeri saa päättää varsin suvereenisti oman hallinnonalansa asioista, niin yhteistä linjaa ei ole eikä tule. Ministeriys on nyt enemmänkin yksilöurheilua kuin joukkuepeliä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Stadion tulee sittenkin tai sitten ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.