Turha mielenosoitus

Eräät ruotsalaislehdet julkaisivat keskiviikkona kiistanalaisen kuvan profeetta Muhammedista. Lehtien mukaan kyse oli kannanotosta sananvapauden puolesta. Kuvan näytti myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kulttuuriohjelmassaan.

Kiistelty piirros julkaistiin alunperin vuonna 2007 Nerikes Allehanda -sanomalehdessä. Piirroksessa profeetta Muhammed on koiran hahmossa.

Piirros loukkaa muslimeja ja sen vuoksi sen piirtäjän Lars Vilksin henkeä on uhattu. Tiistaina Irlannissa pidätettiin seitsemän henkilöä epäiltynä Vilksin murhan suunnittelusta. Hänen murhaamisestaan on myös julkisesti tarjoiltu rahapalkkiota.

Ihmisten uskonnollisten tunteiden loukkaamista on luonnollisesti vältettävä. Uskontoja on kuitenkin voitava arvostella myös taiteen keinoin, niin kuin Vilks on tehnyt. Sekin lienee useimmille itsestään selvää, että uskonnollisten tunteiden loukkaaminen ei oikeuta väkivaltaan.

Ruotsalaislehtien päätös julkaista kiistelty kuva oli kuitenkin turha mielenosoitus, joka ei välttämättä edistä sananvapautta. Pikemminkin seurauksena saattaa olla rintamien jäykistyminen, jonka jälkeen hedelmällistä keskustelua on entistä hankalampi käydä.

Sananvapaudesta ei pidä mediassa tinkiä, mutta provosoimista kannattaa välttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.