Turha mielenosoitus

Eräät ruotsalaislehdet julkaisivat keskiviikkona kiistanalaisen kuvan profeetta Muhammedista. Lehtien mukaan kyse oli kannanotosta sananvapauden puolesta. Kuvan näytti myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kulttuuriohjelmassaan.

Kiistelty piirros julkaistiin alunperin vuonna 2007 Nerikes Allehanda -sanomalehdessä. Piirroksessa profeetta Muhammed on koiran hahmossa.

Piirros loukkaa muslimeja ja sen vuoksi sen piirtäjän Lars Vilksin henkeä on uhattu. Tiistaina Irlannissa pidätettiin seitsemän henkilöä epäiltynä Vilksin murhan suunnittelusta. Hänen murhaamisestaan on myös julkisesti tarjoiltu rahapalkkiota.

Ihmisten uskonnollisten tunteiden loukkaamista on luonnollisesti vältettävä. Uskontoja on kuitenkin voitava arvostella myös taiteen keinoin, niin kuin Vilks on tehnyt. Sekin lienee useimmille itsestään selvää, että uskonnollisten tunteiden loukkaaminen ei oikeuta väkivaltaan.

Ruotsalaislehtien päätös julkaista kiistelty kuva oli kuitenkin turha mielenosoitus, joka ei välttämättä edistä sananvapautta. Pikemminkin seurauksena saattaa olla rintamien jäykistyminen, jonka jälkeen hedelmällistä keskustelua on entistä hankalampi käydä.

Sananvapaudesta ei pidä mediassa tinkiä, mutta provosoimista kannattaa välttää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.