Turha puhe on puuhastelua

Parlamentti on sana, joka monissa kielissä on vakiintunut kansanedustuslaitosten yleisnimitykseksi. Niin myös suomen kielessä: eduskunta on parlamentti.

Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa ihmiset ymmärtävät helposti sanan etymologian. Parler ja parlare ovat puhumista tarkoittavia verbejä. Parlamentti on paikka, jossa puhutaan.

Puhumalla asiat ratkeavat, sanotaan Suomessakin. Tottahan se on. Ainakin puhuminen on parempi tapa ratkoa asioita kuin sotiminen.

Puhuminen on keskeisessä roolissa, kun ratkotaan yhteisiä asioita. Edustuksellisen demokratian teoreetikko John Stuart Mill kirjoitti jo 1800-luvulla, että parlamentissa pitää nimenomaan puhua.

Hän ei kuitenkaan tarkoittanut tyhjää ja turhaa puhetta. Oleellista on, että parlamentissa kohtaavat kansakunnassa vaikuttavat erilaiset intressit ja mielipiteet. Demokratiaan kuuluu, että nämä intressit ja mielipiteet tulevat kuulluiksi.

Niitä puolustetaan, mutta niitä voi myös vastustaa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) ei ole John Stuart Millin veroinen teoreetikko, vaikka tunteekin Suomen eduskunnan kuin omat taskunsa. Sasi on kuitenkin huolissaan siitä, että eduskunnassa puhutaan nykyään liikaa.

Sasi on Helsingin Sanomien (1.10.) haastattelussa huolissaan siitä, että eduskunta on hiljalleen muuttumassa "seminaarikeskukseksi". Hänen mielestään erilaisia ajankohtaiskeskusteluita ja selontekoja on aivan liikaa.

Sasi uskaltaa sanoa suoraan, että kansanedustajat puhuvat ajankohtaiskeskusteluissa "lähes lämpimäkseen".

- Näihin keskusteluihin ei tarvitse valmistautua ja voi puhua ihan mistä tahansa ja keskustelut eivät johda mihinkään, Sasi tykittää.

Onko Sasi siis eri mieltä kuin John Stuart Mill? Ei suinkaan. Silloin kun työn vuoksi tuotettu puhe ei johda mihinkään, se on turhaa puhetta. Puheella pitäisi olla jokin tarkoitus, keskustelu pelkän keskustelun vuoksi ei oikein riitä.

Turhan puheen määrää eduskunnassa on lisännyt tulevaisuusvaliokunta, jossa ei tehdä lainsäädäntötyötä niin kuin muissa eduskunnan valiokunnassa.Kaikilla valiokunnilla on oikeus vaatia ministeriöiltä selvityksiä ja tutkimuksia, mutta tulevaisuusvaliokunnalle on muodostunut tavaksi teetättää niitä ulkopuolisilla.

Asialla on ollut muun muassa professori Pekka Himanen, eikä aivan ilmaiseksi. Torstaina eduskunnassa keskusteltiin useamman professorin raportista, joka käsitteli hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta.

Vaikka raportit maksavatkin, se ei ole oleellista. Oleellisempaa on se, että turha keskustelu - puuhastelu, jos niin haluaa sanoa - vie niihin osallistuvilta kansanedustajilta aikaa ja voimia eduskunnan varsinaiselta työltä, joka kuitenkin on lakien säätäminen.

Lakien säätämisessä eduskunnassa luulisi riittävän työtä yllin kyllin, sillä urakka on vuosi vuodelta kasvanut. Hallituksen eduskunnalle antamien lakiesitysten määrä on lisääntynyt, osin Suomen EU-jäsenyyden vuoksi, mutta myös muista syistä.

Kansanedustajien työtä on lisännyt myös se, että yksittäisten lakiesitysten pykälien määrä on kasvanut. Eduskunnan kuluvan vaalikauden päättyessä jättävä Matti Ahde (sd.) on laskenut, että eduskunta sääti viime vuonna 10 000 lakipykälää, kun pykäliä vuotta aikaisemmin oli vain noin 5 000 (Helsingin Sanomat 1.10.).

Kansanedustajat valittavat usein työtaakkaansa ja työpäiviensä pituutta. Kateeksi ei käykään näitä pätkätyöläisiä, joiden työpaikka on katkolla joka neljäs vuosi.

Ahkerat ja tunnolliset ihmiset haluavat olla mukana monessa, ehkä liiankin monessa. Vientiä kansanedustajille kyllä riittää eduskunnan ulkopuolella.

Jos työt omalla työmaalla, eduskunnassa, on vielä järjestetty löysästi, on katse liian usein jossakin muualla kuin siinä kuuluisassa pallossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.