Turhaa työtä poikkeusluvista

Hallitusneuvotteluissa lupaillut normitalkoot tulee aloittaa turhien ja vahingollisten normien purusta. Aivan aluksi voitaisiin luopua kauppojen pyhäaukiolojen sekavasta ja epätasa-arvoisesta lupamenettelystä.

Tänään helatorstaina yli sadan neliön kaupat ovat lähtökohtaisesti kiinni, mutta osa saa olla auki poikkeusluvalla. Luvan myöntää aluehallintovirasto, jos se näkee edellytykset kysynnälle.

Aukiolon liiketaloudellisen kannattavuuden ei siis määrittele yrittäjä saati asiakas vaan viranomainen. Nykyinen lupakäytäntö on ajatuskummajainen, jäänne ajalta, jolloin kaiken viisauden ajateltiin asuvan virkamiehistössä.

Aukiolojen rajoittamista on perusteltu uskonnolla, työntekijöiden suojelulla ja pikkukauppojen turvaamisella. Uskonto on huono veruke moniarvoisessa yhteiskunnassa. Työntekijöille koituu työehtosopimuksissa määritelty pyhätyökorvaus. Pikkukauppojen kannattavuus täytyy perustaa johonkin muuhun kuin keinotekoisiin rajoituksiin.

Tärkeimmät juhlapyhät, kuten joulu ja juhannus, voidaan edelleen säilyttää tiukkojen rajoitusten piirissä. Olennaista on saada pelisäännöt yksiselitteisiksi ja luopua poikkeusluvista.

Tämä toisi pienen piristysruiskeen kulutuskysyntään mutta ennen kaikkea säästäisi julkishallinnon niukkoja resursseja tuiki tärkeämpiin kohteisiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.