Turhaa työtä poikkeusluvista

Hallitusneuvotteluissa lupaillut normitalkoot tulee aloittaa turhien ja vahingollisten normien purusta. Aivan aluksi voitaisiin luopua kauppojen pyhäaukiolojen sekavasta ja epätasa-arvoisesta lupamenettelystä.

Tänään helatorstaina yli sadan neliön kaupat ovat lähtökohtaisesti kiinni, mutta osa saa olla auki poikkeusluvalla. Luvan myöntää aluehallintovirasto, jos se näkee edellytykset kysynnälle.

Aukiolon liiketaloudellisen kannattavuuden ei siis määrittele yrittäjä saati asiakas vaan viranomainen. Nykyinen lupakäytäntö on ajatuskummajainen, jäänne ajalta, jolloin kaiken viisauden ajateltiin asuvan virkamiehistössä.

Aukiolojen rajoittamista on perusteltu uskonnolla, työntekijöiden suojelulla ja pikkukauppojen turvaamisella. Uskonto on huono veruke moniarvoisessa yhteiskunnassa. Työntekijöille koituu työehtosopimuksissa määritelty pyhätyökorvaus. Pikkukauppojen kannattavuus täytyy perustaa johonkin muuhun kuin keinotekoisiin rajoituksiin.

Tärkeimmät juhlapyhät, kuten joulu ja juhannus, voidaan edelleen säilyttää tiukkojen rajoitusten piirissä. Olennaista on saada pelisäännöt yksiselitteisiksi ja luopua poikkeusluvista.

Tämä toisi pienen piristysruiskeen kulutuskysyntään mutta ennen kaikkea säästäisi julkishallinnon niukkoja resursseja tuiki tärkeämpiin kohteisiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.