Turhaa venkslaamista

Keskiviikko oli iloinen päivä useimmille suomalaisille veronmaksajille. Verohallinto maksoi veronpalautuksia noin 3,3 miljoonan ihmisen pankkitilille. Keskimääräisen palautuksen suuruus oli lähes 700 euroa.

Kuinkahan moni tuli ajatelleeksi, että itse asiassa sai tililleen rahaa, joka oli ollut lainassa valtiolla? Korkoakin valtio lainasta maksoi, mutta vain 0,5 prosenttia. Jos lainassa olleen rahan olisi sijoittanut toisin, tuotto olisi helposti voinut olla suurempi.

Palautusten ja jälkiverojen vuosittain maksaminen voitaisiin lopettaa, jos siihen olisi haluja. Se on verohallinnonkin tavoite. On ollut jo 1980-luvulta saakka, mutta jo silloin tehty esitys kaikille perustettavasta verotilistä ei ole toteutunut.

Esityksen nosti jälleen kerran esille pääjohtaja Mirjami Laitinen Savon Sanomien haastattelussa keskiviikkona. Tietotekniikka antaisi mahdollisuuden siihen, että kansalaisten verotustietoja voitaisiin päivittää reaaliaikaisesti, jolloin ennakkoperintä vastaisi tarkasti lopullista verotusta. Palautukset ja mätkyt jäisivät historiaan.

Vastaan on toistaiseksi ollut kauppa, joka hyötyy joulukuussa maksettavista palautuksista. Todennäköisesti myös suurin osa veronmaksajista pitää liikaa maksettavien verojen muodossa tapahtuvaa pakkosäästämistä hyvänä asiana.

Valistukselle on yhä tarvetta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.