Turhaa venkslaamista

Keskiviikko oli iloinen päivä useimmille suomalaisille veronmaksajille. Verohallinto maksoi veronpalautuksia noin 3,3 miljoonan ihmisen pankkitilille. Keskimääräisen palautuksen suuruus oli lähes 700 euroa.

Kuinkahan moni tuli ajatelleeksi, että itse asiassa sai tililleen rahaa, joka oli ollut lainassa valtiolla? Korkoakin valtio lainasta maksoi, mutta vain 0,5 prosenttia. Jos lainassa olleen rahan olisi sijoittanut toisin, tuotto olisi helposti voinut olla suurempi.

Palautusten ja jälkiverojen vuosittain maksaminen voitaisiin lopettaa, jos siihen olisi haluja. Se on verohallinnonkin tavoite. On ollut jo 1980-luvulta saakka, mutta jo silloin tehty esitys kaikille perustettavasta verotilistä ei ole toteutunut.

Esityksen nosti jälleen kerran esille pääjohtaja Mirjami Laitinen Savon Sanomien haastattelussa keskiviikkona. Tietotekniikka antaisi mahdollisuuden siihen, että kansalaisten verotustietoja voitaisiin päivittää reaaliaikaisesti, jolloin ennakkoperintä vastaisi tarkasti lopullista verotusta. Palautukset ja mätkyt jäisivät historiaan.

Vastaan on toistaiseksi ollut kauppa, joka hyötyy joulukuussa maksettavista palautuksista. Todennäköisesti myös suurin osa veronmaksajista pitää liikaa maksettavien verojen muodossa tapahtuvaa pakkosäästämistä hyvänä asiana.

Valistukselle on yhä tarvetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.