Turhankin tiukka linja

Lääkkeiden hintalautakunnan äskettäinen päätös detemir-insuliinin Kela-korvattavuuden poistosta on hyvä esimerkki siitä, miten viranomaisen olisi hyvä selvittää päätöksensä seuraukset ennen päätöksentekoa eikä vasta palauteryöpyn jälkeen.

On tietysti mahdollista, että hintalautakunta tiesi aiheuttavansa jopa 40000 diabeetikolle lääkkeenvaihtorumban, joka edellyttää useita lääkärikäyntejä ja joka ei kaikille edes auta. Jos tiesi, sitä oudompaan valoon päätös tulee.

Levemir-nimistä insuliinia on lähes joka toisella insuliinihoitoa tarvitsevalla käytössä. Täysin vastaavaa tuotetta ei ole markkinoilla, joskin joillekin sopiva Lantus on jäämässä Kela-korvattavien lääkkeiden listalle. Levemirin maahantuoja ja Diabetesliitto katsovat detemir-insuliinin olevan osalle diabeetikoista välittömästi elämää ylläpitävää hoitoa.

Lain mukaan Kela-korvattavien lääkkeiden listalle pääsy edellyttää lääkeyhtiöltä viiden prosentin hinnanalennusta. Tämän lisäksi hintalautakunta vaati Novo Nordiskilta yhteensä kuuden prosentin hinnanalennusta. Se ei lääkkeen maahantuojalle enää käynyt.

Tiukka hintapolitiikka on tietysti hyvä asia veronmaksajan ja lääkkeentarvitsijan näkökulmasta, mutta vain niin pitkään kun siinä säilyy kohtuus. Nyt kohtuus ylittyy. Osalle detemirin käyttäjistä Levemir on ainoa soveltuva vaihtoehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.