Turhat rajoitukset haitallisia

Kuopiossa puututaan Savon Sanomien uutisen (11.5.) mukaan ensi syksystä lähtien koululaisten erityisdieetteihin. Jatkossa kouluterveydenhoitaja arvioi erityisruokavalioiden todellisen tarpeen. Uusi linjaus on järkevä: ei ainoastaan kouluruokailun kustannusten vaan myös lasten terveyden kannalta. Se herättää myös kysymyksen, miksi käytäntöön siirrytään vasta nyt.

Porvoossa oman ruokansa saavien koululaisten määrä tippui dramaattisesti, kun erikoisruokavalioon alettiin vaatia lääkärintodistus allergiasta. Porvoon malli olisi paras, mutta haittapuolena on, että raskaat allergiatestaukset kuormittavat terveydenhuoltoa.

Kansallisen allergiaohjelman mukaan koululaisten allergioista johtuvien erikoisruokavalioiden oikea määrä olisi enintään kolme prosenttia. Vanhempien ylivarovaisuus ja väärät tiedot allergian hoidosta nostavat lukua, joka esimerkiksi Kuopiossa on ollut kahdeksan prosenttia.

Allergian ylimitoitettu hoito vaarantaa lapsen tärkeiden ravintoaineiden saannin. Osa allergioista on vakavia ja vaatii tiukkaa allergisoivan aineen poistamista ruokavaliosta. Suurin osa ruoka-allergioista paranee iän myötä, mutta paraneminen hidastuu ilman sietokyvyn kehittämistä. Tärkeintä on, että kunkin tapauksen hoito perustuu lääketieteelliseen tietoon eikä mutu-tuntumaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.