Turhat rajoitukset haitallisia

Kuopiossa puututaan Savon Sanomien uutisen (11.5.) mukaan ensi syksystä lähtien koululaisten erityisdieetteihin. Jatkossa kouluterveydenhoitaja arvioi erityisruokavalioiden todellisen tarpeen. Uusi linjaus on järkevä: ei ainoastaan kouluruokailun kustannusten vaan myös lasten terveyden kannalta. Se herättää myös kysymyksen, miksi käytäntöön siirrytään vasta nyt.

Porvoossa oman ruokansa saavien koululaisten määrä tippui dramaattisesti, kun erikoisruokavalioon alettiin vaatia lääkärintodistus allergiasta. Porvoon malli olisi paras, mutta haittapuolena on, että raskaat allergiatestaukset kuormittavat terveydenhuoltoa.

Kansallisen allergiaohjelman mukaan koululaisten allergioista johtuvien erikoisruokavalioiden oikea määrä olisi enintään kolme prosenttia. Vanhempien ylivarovaisuus ja väärät tiedot allergian hoidosta nostavat lukua, joka esimerkiksi Kuopiossa on ollut kahdeksan prosenttia.

Allergian ylimitoitettu hoito vaarantaa lapsen tärkeiden ravintoaineiden saannin. Osa allergioista on vakavia ja vaatii tiukkaa allergisoivan aineen poistamista ruokavaliosta. Suurin osa ruoka-allergioista paranee iän myötä, mutta paraneminen hidastuu ilman sietokyvyn kehittämistä. Tärkeintä on, että kunkin tapauksen hoito perustuu lääketieteelliseen tietoon eikä mutu-tuntumaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.