Turisti tuo

Matkailu ei ole vain hupia, vaan myös elinkeino - ja sellaisena yhä tärkeämpi ainakin Pohjois-Savossa. Maakunnan matkailusta tehty uusin tutkimus, jossa Markku Tyni on laskenut yhteen vuoden 2006 eurovirtoja eri kaupungeissa, kertoo jo peräti 330 miljoonan euron loppusummasta ja yli kahdesta tuhannesta työpaikasta.

Kuopiossa on haikailtu vuosi toisensa perään, että kaupunkiin pitäisi saada joku todellinen turistirysä. Käytännössä on keskitytty kehittämään Rauhalahden aluetta yhä vierasystävällisemmäksi. Kokonaisuutena ottaen kuopiolaisten on turha ripotella tuhkaa päälleen, sillä Tynin selvityksen mukaan Kuopio on Pohjois-Savon ylivertainen matkailukeskus. Noin 130 miljoonan vuositulollaan ala työllistää kaupungissa noin tuhat henkilöä.

Kuka Kuopion matkailuvirroista hyötyy eniten? Numeroiden mukaan potin korjaa vähittäiskauppa, jonka osuus nousee 54 prosenttiin ja 70 miljoonaan euroon.

Nopeasti kehittyvä Tahkovuori on nostanut Nilsiän kakkoseksi Pohjois-Savon matkailutilastoissa. Toissa vuonna matkailussa pyöri Nilsiässä noin 41 miljoonaa euroa, kymmenen miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Summa on noin yksi kolmasosa Kuopion luvusta, joten ero näiden kahden matkailukaupungin välillä on vielä huomattava.

Siilinjärvi on vuoden 2006 tilastoissa kolmosena 26 miljoonallaan. Tämä on pienoinen yllätys. Näppituntumalla moni olisi veikannut kolmannelle sijalle Vesileppiksestään ja hiihtotunnelistaan kuulua Leppävirtaa, mutta numerot ovat lahjomattomia. Leppävirralla vuoden 2006 matkailutulo jäi 8,5 miljoonaan euroon.

Menestyäkseen matkailu tarvitsee suuria yksiköitä, joilla on varaa markkinointiin ja laadun nostamiseen. Pienetkin yritykset löytävät kultasuonen yhteistyöllä ja verkostoitumalla. Siinä on pohjoissavolaisilla vielä paljon tekemistä - mutta myös voitettavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.