Turisti tuo

Matkailu ei ole vain hupia, vaan myös elinkeino - ja sellaisena yhä tärkeämpi ainakin Pohjois-Savossa. Maakunnan matkailusta tehty uusin tutkimus, jossa Markku Tyni on laskenut yhteen vuoden 2006 eurovirtoja eri kaupungeissa, kertoo jo peräti 330 miljoonan euron loppusummasta ja yli kahdesta tuhannesta työpaikasta.

Kuopiossa on haikailtu vuosi toisensa perään, että kaupunkiin pitäisi saada joku todellinen turistirysä. Käytännössä on keskitytty kehittämään Rauhalahden aluetta yhä vierasystävällisemmäksi. Kokonaisuutena ottaen kuopiolaisten on turha ripotella tuhkaa päälleen, sillä Tynin selvityksen mukaan Kuopio on Pohjois-Savon ylivertainen matkailukeskus. Noin 130 miljoonan vuositulollaan ala työllistää kaupungissa noin tuhat henkilöä.

Kuka Kuopion matkailuvirroista hyötyy eniten? Numeroiden mukaan potin korjaa vähittäiskauppa, jonka osuus nousee 54 prosenttiin ja 70 miljoonaan euroon.

Nopeasti kehittyvä Tahkovuori on nostanut Nilsiän kakkoseksi Pohjois-Savon matkailutilastoissa. Toissa vuonna matkailussa pyöri Nilsiässä noin 41 miljoonaa euroa, kymmenen miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Summa on noin yksi kolmasosa Kuopion luvusta, joten ero näiden kahden matkailukaupungin välillä on vielä huomattava.

Siilinjärvi on vuoden 2006 tilastoissa kolmosena 26 miljoonallaan. Tämä on pienoinen yllätys. Näppituntumalla moni olisi veikannut kolmannelle sijalle Vesileppiksestään ja hiihtotunnelistaan kuulua Leppävirtaa, mutta numerot ovat lahjomattomia. Leppävirralla vuoden 2006 matkailutulo jäi 8,5 miljoonaan euroon.

Menestyäkseen matkailu tarvitsee suuria yksiköitä, joilla on varaa markkinointiin ja laadun nostamiseen. Pienetkin yritykset löytävät kultasuonen yhteistyöllä ja verkostoitumalla. Siinä on pohjoissavolaisilla vielä paljon tekemistä - mutta myös voitettavaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.