Turkin liiran luisua voi seurata yhä suurempi kriisi

Maanantaina yhdellä eurolla sai noin seitsemän Turkin liiraa. Muutos on huikea, kun sitä vertaa parin vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin maassa julistettiin poikkeustila sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen. Silloin eurolla sai vain noin 3,3 liiraa. Pelkästään tänä vuonna euron liirakurssi on vahvistunut noin 50 prosenttia. Turkkiin matkustavat turistit voivat iloita. Jos Turkki tuntui edulliselta lomailukohteelta vuosi sitten, nyt siellä voi suomalainen keskivertoturistikin tuntea olevansa varakas.

Vaikka Turkin poikkeustila on päättynyt 19. heinäkuuta, turvallisuustilanne maassa on yhä epävakaa ja levottomuudet ovat ulkoministeriön mukaan mahdollisia. Lisäksi liiran luisu voi johtaa yhä suurempaan kriisiin, sillä poliittisen vallan omiin käsiinsä keskittänyt Recep Tayyip Erdoğan uhkaa saada kriisin kontolleen. Onhan hän tähän saakka esiintynyt suurena kansansankarina ja hyväntekijänä, joka on tarjonnut verohelpotuksia, palkkatukea ja luottotakuita.

Nyt yritykset ovat havahtuneet siihen, ettei niillä yhtäkkiä riitä rahaa ulkomaisiin hankintoihin. Ulkomaanvaluutassa otettujen lyhytaikaisten lainojen pääomat ovat kasvaneet liiran devalvoitumisen seurauksena. Inflaatiovauhti on yli kymmenen prosenttia. Turkkilaisyrityksillä on yli 200 miljardia euroa velkaa ulkomailta. Toisin sanoen talouskasvu on perustunut velkavetoisiin investointeihin ja vauhti on ollut hurja, esimerkiksi viime vuonna yli seitsemän prosenttia.

Vaikka Erdoğan onkin alkanut syytellä syntyneestä tilanteesta poliittisia vastustajiaan ja muun muassa EU:ta, voi olla, ettei häntä kohta uskota. Ilmassa on kärjistyvän kriisin merkit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.