Turkki etääntyy yhä kauemmas Euroopasta

Niukka enemmistö eli 51 prosenttia turkkilaisista äänestäjistä hyväksyi sunnuntaisessa kansanäänestyksessä presidentin vallan kasvattamisen. Turkkia jo tähän saakka yksinvaltaisesti johtaneen presidentti Recep Tayyip Erdoganin valta vahvistuu ja Turkki liukuu entistä kauemmas Euroopasta.

Turkin poliittinen oppositio tosin asetti vaalituloksen kyseenalaiseksi. Väitettiin, että vaalipaikoilla nähtiin valmiiksi leimattuja äänestyslippuja, joihin oli kirjoitettu ”kyllä”. Myös äänten laskutapaa muutettiin kesken kaiken niin, että myös leimaamattomat äänestysliput hyväksyttiin, jos ei voitu osoittaa niiden tulleen muualta kuin uurnista.

Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden lopullisia arvioita vaalien rehellisyydestä vielä odotellaan. Niillä tuskin kuitenkaan on mitään merkitystä kansanäänestyksen lopputulokseen.

Itsevarma Erdogan julisti ensitöikseen valmistelevansa lakiesityksen, jolla Turkki ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen. Se olisi lopullinen isku Turkin haaveille päästä EU:n jäseneksi. EU ei hyväksy jäsenikseen maita, joissa kuolemanrangaistus on voimassa.

EU joutuu jännittämään myös sitä, kunnioittaako Erdogan jatkossa EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta. EU on luvannut Turkille taloudellista apua, jos maa pitää sinne saapuneet pakolaiset rajojensa sisäpuolella. Turkkilaisille kansanäänestyksen tulos mitä todennäköisemmin merkitsee levottomuuksien lisääntymistä. Jo tähän saakka on nähty, että mitä enemmän Erdogan on keskittänyt valtaa itselleen, sitä epävakaisemmaksi Turkki on muuttunut.

Osmannien valtakuntaa kutsuttiin 1800-luvulla Euroopan sairaaksi mieheksi. Turkki on pelkkä sairas mies.