Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Turkin Rauhan lähde-operaatio Koillis-Syyrian kurdialueelle on osa Recep Tayyip Erdoğanin (kuvassa) raakaa valtapeliä, jonka tavoite on työntää kurdeja kauemmaksi Turkin rajalta. Vyöhykkeen pinta-ala 14 400 neliökilometriä vastaa Etelä-Savon maapinta-alaa. Kyyniseksi Turkin toimet tekee se, että hyökkääjän tarkoitus on sijoittaa turvavyöhykkeeksi nimittämälleen alueelle kaksi miljoonaa syyrialaista pakolaista kunhan kurdit on ensin karkotettu pois. Kaikkiaan Turkkiin on paennut noin 3,9 miljoonaa syyrialaista. On hyvä kysymys, pyrkiikö Turkki laajentamaan turvavyöhykettä myöhemmin. Toisaalta Erdoğanin on valta-asemansa säilyttämisenkin vuoksi pakko siirtää pakolaisia pois, koska turkkilaisten asenteet syyrialaisia kohtaan ovat kiristyneet ja Erdoğanin AK-puolueen kannatus on laskenut.

Turkki on Nato-maa ja Yhdysvaltojen pitkäaikainen kumppani. Terroristijärjestö Isisin vastaisessa sodassa kurdit ovat puolestaan olleet myös Yhdysvaltojen kumppaneita. Amerikkalaisjoukkojen vetäytymisen jälkeen Turkin armoille jääneiden kurdien on pakko etsiä kumppania jostakin muualta ja Venäjän tukema Syyrian hallitus onkin jo ilmoittanut valmistautuvansa tuhlaajapoikiensa paluuseen.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) terhakoitui ilmoittamaan, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Uusia asevientilupia Turkkiin ei hänen mukaansa tässä tilanteessa myönnetä. Jo myönnetyt luvat ilmeisesti pysyvät voimassa. Yksi tuoreimmista lienee vientilupa tamperelaiselle Robonic Ltd Oy:lle annettu. Syyskuun 19. päivänä valtioneuvosto antoi yritykselle luvan viedä Turkkiin ilma-alusten lähetysalustoja. Loppukäytöksi päätöksen perusteluissa mainittiin ”miehittämättömien ilma-alusten lähettäminen maalilennokkitoiminnassa harjoiteltaessa ilmapuolustusjärjestelmien käyttöä”. Rauhanomaiselta kuulostava loppukäyttö saattaa todellisuudessa olla näinä päivinä aivan muuta. Hallitusohjelman mukaan Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Kirjausta olisi mahdollista noudattaa myönnettyjenkin vientilupien osalta esimerkiksi jäädyttämällä aseiden vienti.

EU on reagoinut Turkin puuhiin hampaattomasti, vaikka se onkin vaatinut sotilastoimien keskeyttämistä. EU:n puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tuomitsi Turkin toimet ja totesi, että Turkin hyökkäys lisää inhimillistä kärsimystä ja pakolaisuutta. Moitteita enempään tuskin kykenevät myöskään EU:n ulkoministerit, jotka kokoontuvat maanantaina Luxemburgiin. Yksi puheenaihe on varmasti presidentti Erdoğanin uhkaus päästää miljoonia pakolaisia Eurooppaan.

EU maksaa nyt kovaa hintaa heikkoudestaan ja surkeasta saamattomuudestaan hoitaa pakolaiskriisiä. Sinisilmäisen EU:n ja Turkin kolmen vuoden takainen sopimus pakolaisten Eurooppaan pääsyn estämiseksi on Erdoğanille kuin voitonlippu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.