Turvallista rajaa ei taida olla

Yksi syntyy riemuun ja toinen murheeseen. Eino Leinon yli satavuotiaan runon sanat ovat ajankohtaiset ja totta synnytyssaleissa kaikkialla nykyajan Suomessa. Syyllinen on alkoholi.

Suomen Akatemian tutkijatohtori Nina Kaminen-Ahola on tutkinut nyt kahden vuoden ajan tutkimusryhmänsä kanssa alkoholin vaikutuksia sikiöön, joka kehittyy ja kasvaa äitinsä kohdussa. Tuoreen Suomen Kuvalehden laajassa jutussa hänen viestinsä on karu: äidille ja sikiölle yksikin lasillinen alkoholia voi olla liikaa.

Tutkimusten mukaan on mahdollista, että äidin alkuraskauden aikana nauttima vähäinenkin määrä alkoholia riittää vaurioittamaan sikiötä. Turvallista rajaa ei taida olla.

Välinpitämättömyys alkuraskauden aikaiseen alkoholinkäyttöön johtuu luultavasti siitä, että vauriot ovat kohtuullisen harvinaisia. On arvioitu, että yhdellä sadasta vastasyntyneestä on niin sanottu FASD, joka tarkoittaa sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamaa oireyhtymää eli esimerkiksi keskushermostovaurioista johtuvia keskittymisongelmia ja oppimisvaikeuksia.

Päihdeongelmat kulkevat sukupolvelta toiselle, ellei tilanteeseen puututa. Puuttumismahdollisuuksia ei tosin juurikaan ole alkuraskauden aikana. Siksi ainakin valistusta on lisättävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Talous pakottaa kunnat uudistamaan toimintaansa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.