Turvallisuuden epätasa-arvo voi olla kasvava pulma

Sisäministeriön lupaus turvallisuuden tasa-arvoisuuden selvittämisestä oli hieno uutinen (Savon Sanomat 16.11.). Sisäministeriöstä ei ole luvassa mitään uutta tutkimusta, eikä sellaiseen liene erityistä tarvettakaan, sillä tietoa kyllä on tilastoissa, rekistereissä ja tutkimuksissa, mutta analysoiduista kokonaisarvioista on puutetta. On todella tärkeää selvittää, mikä on turvallisuuden tasa-arvon nykytilanne, millaisia muutoksia on odotettavissa ja onko jotakin tehtävissä turvallisuuden tasa-arvoisuuden lisäämiseksi.

Jo tällä hetkellä moni ihminen kokee epätasa-arvoisuutta turvallisuusasioissa, syyt vain vaihtelevat. Vaikka monissa selvityksissä on todettu, miten kansalaiset kokevat turvattomuuden tunteita ilmastonmuutoksen ja kansainvälisen turvallisuustilanteen kiristymisen takia, tavallisesti pelkotiloja aiheuttavat paljon paikallisemmat ja arkisemmat kysymykset.

On muun muassa odotettavissa, että yhteiskunnallisten muutosten kattotrendiksi muodostunut kaupungistuminen on omiaan lisäämään turvallisuuden epätasa-arvoa. On tärkeää tiedostaa, että kyse ei ole pelkästään tunteesta vaan useinkin mitattavissa olevista tosiasioista.

Esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla tunne turvallisuuden epätasa-arvoisuudesta on tuttu, kun ambulanssia saa odotella isossakin hädässä kovin pitkään ja poliisipartio saattaa tulla apuun naapuripitäjän toiselta laidalta, jos muilta kiireiltään ennättää. Syrjäiseen asuinpaikkaan voi liittyä sellaisia turvattomuuden tunteen syitä, jotka putkahtavat vain laajoissa kriisitilanteissa esille. Kun esimerkiksi myrsky kaataa puita sähkölinjoille ja teille ja sähköt menevät poikki, turvattomuuden tunne kasvaa helposti samaa tahtia kuin kännykästä virta vähenee.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin havainto haavoittuvassa asemassa olevien turvattomuuden tunteen liian vähäisestä huomioon ottamisesta on tärkeä. Erityistä huolenpitoa kaipaavat pitkäaikaissairaat, vanhukset ja vammaiset voivat kokea olonsa turvattomaksi jo pelkästään sote-uudistuksen säästö- ja keskittämispuheiden vuoksi. On jo varsin tavanomaista, että vanhus epäilee, saako hän laisinkaan ambulanssikyytiä ajoissa ikänsä vuoksi. Tärkeä näkökulma on myös se, että turvallisuusalalle töihin tulevat olisivat miehiä ja naisia, mutta myös laaja-alaisesti eritaustaisia, mikä kasvattaisi turvallisuusuhkien havaitsemisen todennäköisyyttä.

Jatkuvassa taloudellisessa ahdingossa elävien huoli omasta toimeentulostaan samaan aikaan kun turvapaikanhakijoita tulee maahan on omiaan lisäämään tunnetta turvallisuuden epätasa-arvosta. Se on luonut otollista kasvualustaa vastakkainasettelulle, jonka tietoinen lietsonta on tosin talouskasvun alettua selvästi vähentynyt.

Turvallisuuden tasa-arvo ei tietenkään sillä parane, että epätasa-arvoisuuden kohdat osataan osoittaa. Selvityksen ansiosta päättäjät kuitenkin voivat kohdistaa huomiotaan ja sen jälkeen myös resursseja oikeisiin asioihin turvallisuuden tasa-arvoisuuden lisäämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.