Turvapaikan-hausta loikka töihin Suomessa

Humanitaariset ja työperäiset syyt pidetään selkeästi erillisinä maahanmuuton väylinä lainsäädännössä ja hakemusten käsittelyssä, kuten on syytäkin. Jos turvapaikan myöntämisen edellytykset kuten henkilökohtainen vaino täyttyvät, tuleva työllistyminen on täysin toissijaista. Toisaalta ikääntyvä Suomi tarvitsee lähivuosikymmeninä voimakasta työperäistä maahanmuuttoa.

Turvapaikkaa hakevien yksilöiden kannalta jaottelu ei ole yhtä yksinkertaista. Sietämättömistä ja vaarallisista oloista on lähdetty etsimään parempaa ja turvallisempaa elämää. Toissa vuoden suuresta pakolaisaallosta lähtien Suomi on kiristänyt muun muassa Irakista tulevien humanitaarisen suojelun kriteereitä. Paraikaa Suomesta palautetaan kielteisen päätöksen saaneita irakilaisia kiihtyvällä tahdilla. Hallinto-oikeuden jonossa on yli 11 000 muutoshakemusta, ja päätöksiä odotetaan noin tuhannen tapauksen kuukausitahdilla (SS 9.2.).

Kiristyneen linjan seurauksena palautus uhkaa monia, joilla ei ole kotimaassaan välitöntä vaaraa mutta tulevaisuus näyttää silti toivottomalta. Osa on tällöin tarttunut toiseen oljenkorteen ja hakenut työperäistä oleskelulupaa. Viime vuonna tällaisen luvan sai vajaat 60 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa (SS 10.2.).

Ilmiö on ongelmallinen, jos tosiasiallisessa hengenvaarassa oleva ihminen joutuu ansaitsemaan turvansa hakemalla epätoivoisesti töitä. Toisaalta pakolaiset, jotka ovat nopeasti maahan tultuaan hakeneet työpaikkaa ja saaneet sen, ovat osoittaneet erinomaista aktiivisuutta ja halua kotoutua. On oikein ja kohtuullista antaa heille reilu mahdollisuus rakentaa uutta elämää Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.