Turvapaikanhaku työllistää pätkittäin

Suomen Punaisen Ristin aloittamat yt-neuvottelut pakolaisvirran hiljetessä eivät tulleet suurena yllätyksenä, kun vastaanottokeskuksia suljetaan (SS 1.4.). Pakolaisten ensivaiheen majoituksessa tehtävän työn tarve riippuu luonnollisesti tulijoiden määrästä.

Nähtäväksi jää, väheneekö työvoiman määrä pysyvästi vai tuleeko siihen vain kausittaista vaihtelua. Juuri nyt kehitystä itäisen Välimeren reitillä on vaikeaa ennustaa.

Ei ole poissuljettua, että vastaanottokeskuksia joudutaan Suomessa vielä avaamaan ja työntekijöitä palkkaamaan uudelleen kesän ja syksyn kuluessa.

Turkin ja EU:n välinen pakolaissopimus tuli voimaan 20. maaliskuuta, mutta tulijoita meren yli Kreikkaan on edelleen satoja päivässä. Myös Italian reitti näyttää aktivoituvan kevään edetessä. Kreikassa on edelleen yli 50 000 Pohjois-Eurooppaan pyrkivää pakolaista.

Suomeen mahdollisesti tulevien määrä riippuu siitäkin, jatkuvatko tarkastukset muilla Schengen-rajoilla. Perjantaina Tanska ilmoitti jatkavansa rajatarkastuksia, sillä paine EU:n ulkorajoilla jatkuu ennallaan.

Työ Suomeen jo saapuneiden turvapaikanhakijoiden asioiden hoitamisessa on vasta alussa. Migri rekrytoi vielä helmikuussa lisää henkilöstöä muun muassa Itä-Suomen hakemusten käsittelyyn. Tavoiteena on, että kaikki viime vuonna Suomeen tulleet saavat oleskelupäätöksen elokuun loppuun mennessä.

Sen jälkeen alkaa varsinainen kotouttaminen. Pohjois-Savon ELY-keskuksen mukaan maakuntaan on tarkoitus asuttaa 10–50 tulijaa kuntaa kohti. Lukema on hyvin kohtuullinen, mutta tuki- ja auttamistyölle on edelleen tarvetta etenkin kotoutumisen alkuvaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.