Turvapaikanhakuprosessin valuviat on korjattava pian

Viikonloppuna paljastuneet uudet ulkomaalaisten tekemät järkyttävät seksuaalirikokset Oulussa ja Helsingissä ovat luoneet hämmästyttävän nopeasti äärimmäisen herkän kansallisen mielentilan, jossa suuttumus, viha ja raivo kepeästi syrjäyttävät harkitsevia kannanottoja. Yksi keskusteluilmapiirin uhreista oli sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön päällikkö Kalle Kekomäki, joka sai päälleen vihamyrskyn. Hän erehtyi lauantaina omalla Twitter-tilillään julkaisemaan päivityksen, jossa hän aprikoi, ”mitä valuvikoja yhteiskunnassamme on, jotka ovat mahdollistaneet nämä järkyttävät tapahtumat”.

Vaikka twiitin muotoilussa olikin parantamisen varaa, Kekomäen myöhemmät selitykset kohdistivat huomiota turvapaikanhakuprosessin aivan aitoihin kipukohtiin, joita voidaan kutsua myös valuvioiksi: turvapaikkahakemusten pitkät käsittelyajat, mahdollisuus uusintahakemuksiin rajattomasti ja turvapaikanhakijoiden palautusten jumittuminen. Kekomäen ajatus vaikuttaa kulkeneen siihen tapaan, että jos aiheettomasti turvapaikkaa hakeneet saataisiin maasta pois nykyistä nopeammin, paljolta rikollisuudeltakin vältyttäisiin. Vaikea on vastaankaan väittää.

Loppukesästä 2017 Maahanmuuttovirasto kiinnitti huomiota siihen, että kääntymisiä kristityksi tuotiin esiin aiempaa useammin valitusvaiheessa eli kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Yleistä oli myös se, että vasta valitusvaiheessa turvapaikanhakija kertoi kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Viime elokuussa Maahanmuuttovirasto tiedotti, että 2300 turvapaikkaa hakeneesta noin joka toinen oli saanut aikaisemmin vähintään yhden turvapaikkapäätöksen. Uusintahakemuksista lähes puolet jäi tutkimatta, koska mitään uusia ratkaisuun vaikuttavia perusteita ei hakemuksessa ilmennyt. 15 prosenttia päätöksistä oli myönteisiä ja 32 prosenttia kielteisiä. Osa hakemuksista raukesi. Uusien syiden keksiminen kerta toisensa jälkeen viivyttää turvapaikanhakuprosessia helposti vuosikausia.

Totuuden nimessä on myönnettävä, että hallitus ei ole ollut maahanmuuttoasioissa aivan toimettomana. Jo vuodenvaihteessa tuli voimaan laki, jonka mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyvän henkilön oleskelulupa voidaan perua ja henkilö voidaan karkottaa aikaisempaa nopeammin. Hallitus on ryhtynyt toimeen myös turvapaikanhakuprosessin valuvikojen korjaamiseksi, sillä tulossa on laki, joka estää uusintahakemusten väärinkäyttöä viivytystarkoituksessa. Tiistaina eduskuntaryhmät kokoontuvat keskustelemaan suhtautumisesta lakivaliokunnan käsittelyssä olevaan lakiesitykseen, joka kiristää alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Keskustelussa on myös kansalaisuuden menettämistä koskeva lakiesitys, jota puntaroi parhaillaan perustuslakivaliokunta. Hankkeille on helppo ennustaa myötätuulta. Siitä pitävät huolen lähestyvät eduskuntavaalit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.