Turvataso nousee

Yhdysvaltoihin ilman viisumia matkustavien on hankittava internetin kautta ns. ESTA-hyväksyntä. Kysymyksessä on netissä täytettävä hakemus, joka menee USA:n viranomaisten hyväksyttäväksi. Aiemmin vastaavan tyyppinen ns. vihreä kortti piti täyttää lentokoneessa tai viimeistään maahantuloterminaalissa ennen passintarkastusta.

Vihreän kortin täyttäminen oli helppoa, mutta uusi käytäntö on vieläkin parempi. Viranomaiset suosittelevat, että ESTA on täytettävä kolme vuorokautta ennen lennon lähtöä. Hyväksynnän voi saada lyhyemmässäkin ajassa. ESTA:n täyttäminen on helppoa. Kun se on tehty, ja amerikkalaisviranomaiset ovat hakemuksen hyväksyneet, matkustajalle jää vain tulliselvityskaavakkeen täyttäminen.

Amerikkalaiset pyrkivät varmistamaan ESTA:lla, ettei matkaan liity turvallisuusriskejä. Uusi käytäntö on osa palapeliä, jolla amerikkalaiset pyrkivät kohentamaan lentojen turvatasoa. Koneeseen ei nimittäin pääse, ellei ESTA-hakemusta ole tehty ja hyväksytty. Samalla viranomaiset voivat nyt entistä aiemmin selvittää, onko matkustaja turvallisuusriski.

ESTA on matkustajan näkökulmasta järkevä juttu. Kun maahantulokortti on joka tapauksessa täytettävä, se on parempi tehdä etukäteen. ESTA nostaa turvatasoa lennoilla, koska sillä osittain pystytään seulomaan esille henkilöitä, joilla on esimerkiksi terroristikytkentöjä.

Syyskuussa 2001 Yhdysvalloissa tapahtuneet terrori-iskut mullistivat turvatoimet lentokentillä ja lentokoneissa. Paluuta entiseen ei ole. Eri maissa kehitetään koko ajan uusia turvallisuutta edistäviä käytäntöjä. Maailma on muuttunut rauhattomammaksi. Tehokkaammat turvatoimet ovat tervetulleita, jotta ihmiset voisivat matkustaa mahdollisimman turvallisesti kohteesta toiseen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.