Turvataso nousee

Yhdysvaltoihin ilman viisumia matkustavien on hankittava internetin kautta ns. ESTA-hyväksyntä. Kysymyksessä on netissä täytettävä hakemus, joka menee USA:n viranomaisten hyväksyttäväksi. Aiemmin vastaavan tyyppinen ns. vihreä kortti piti täyttää lentokoneessa tai viimeistään maahantuloterminaalissa ennen passintarkastusta.

Vihreän kortin täyttäminen oli helppoa, mutta uusi käytäntö on vieläkin parempi. Viranomaiset suosittelevat, että ESTA on täytettävä kolme vuorokautta ennen lennon lähtöä. Hyväksynnän voi saada lyhyemmässäkin ajassa. ESTA:n täyttäminen on helppoa. Kun se on tehty, ja amerikkalaisviranomaiset ovat hakemuksen hyväksyneet, matkustajalle jää vain tulliselvityskaavakkeen täyttäminen.

Amerikkalaiset pyrkivät varmistamaan ESTA:lla, ettei matkaan liity turvallisuusriskejä. Uusi käytäntö on osa palapeliä, jolla amerikkalaiset pyrkivät kohentamaan lentojen turvatasoa. Koneeseen ei nimittäin pääse, ellei ESTA-hakemusta ole tehty ja hyväksytty. Samalla viranomaiset voivat nyt entistä aiemmin selvittää, onko matkustaja turvallisuusriski.

ESTA on matkustajan näkökulmasta järkevä juttu. Kun maahantulokortti on joka tapauksessa täytettävä, se on parempi tehdä etukäteen. ESTA nostaa turvatasoa lennoilla, koska sillä osittain pystytään seulomaan esille henkilöitä, joilla on esimerkiksi terroristikytkentöjä.

Syyskuussa 2001 Yhdysvalloissa tapahtuneet terrori-iskut mullistivat turvatoimet lentokentillä ja lentokoneissa. Paluuta entiseen ei ole. Eri maissa kehitetään koko ajan uusia turvallisuutta edistäviä käytäntöjä. Maailma on muuttunut rauhattomammaksi. Tehokkaammat turvatoimet ovat tervetulleita, jotta ihmiset voisivat matkustaa mahdollisimman turvallisesti kohteesta toiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.