Tusina tehostamistoimia

EU:n komissio esitteli viime viikolla 12 tapaa tehostaa sisämarkkinoiden toimintaa. Toimet pitäisi hyväksyä ensi kevääseen mennessä.

Tavoite on hyvä, mutta muutamia toimia sopii epäillä. Ainakin osa niistä nimittäin näyttää sellaisilta, joista tuskin on iloa Suomelle, liekö muillekaan.

Esimerkiksi rautateiden kotimaisten matkustajaliikennepalveluiden avaaminen EU:n sisäiselle kilpailulle kuulostaa kivalta jutulta: sanotaan, että palvelujen laatu paranee ja hinnat alenevat. Suomessa uuden toimijan tulo voi johtaa päinvastaiseen, koska kansa on pieni, maa iso ja rautateitä paljon.

Toinen kyseenalainen ehdotus on energiamarkkinoiden avaaminen kilpailulle. Komissio lupaa 13 miljardin euron säästöt kuluttajille. Joka vuosi. Tästä suomalaisilla on jo kokemusta sähkömarkkinoiden vapauduttua kilpailulle. Ensin sähkön hinta romahti, sen jälkeen hinta on trendinomaisesti noussut, satoi tai paistoi.

Vaikka keinot arveluttavat, komissio on ehdotuksineen kuitenkin oikealla asialla: kasvua on mahdollista saada tehostamalla sisämarkkinoiden toimintaa. Ilman kasvua Eurooppa kuihtuu.

Sekin on muistettava, että ehdotuksista on vielä matkaa direktiiveiksi.

Viime vuoden keväällä tehdystä ensimmäisestä 12 kohdan ohjelmasta on hyväksytty vasta yksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.