Tusina tehostamistoimia

EU:n komissio esitteli viime viikolla 12 tapaa tehostaa sisämarkkinoiden toimintaa. Toimet pitäisi hyväksyä ensi kevääseen mennessä.

Tavoite on hyvä, mutta muutamia toimia sopii epäillä. Ainakin osa niistä nimittäin näyttää sellaisilta, joista tuskin on iloa Suomelle, liekö muillekaan.

Esimerkiksi rautateiden kotimaisten matkustajaliikennepalveluiden avaaminen EU:n sisäiselle kilpailulle kuulostaa kivalta jutulta: sanotaan, että palvelujen laatu paranee ja hinnat alenevat. Suomessa uuden toimijan tulo voi johtaa päinvastaiseen, koska kansa on pieni, maa iso ja rautateitä paljon.

Toinen kyseenalainen ehdotus on energiamarkkinoiden avaaminen kilpailulle. Komissio lupaa 13 miljardin euron säästöt kuluttajille. Joka vuosi. Tästä suomalaisilla on jo kokemusta sähkömarkkinoiden vapauduttua kilpailulle. Ensin sähkön hinta romahti, sen jälkeen hinta on trendinomaisesti noussut, satoi tai paistoi.

Vaikka keinot arveluttavat, komissio on ehdotuksineen kuitenkin oikealla asialla: kasvua on mahdollista saada tehostamalla sisämarkkinoiden toimintaa. Ilman kasvua Eurooppa kuihtuu.

Sekin on muistettava, että ehdotuksista on vielä matkaa direktiiveiksi.

Viime vuoden keväällä tehdystä ensimmäisestä 12 kohdan ohjelmasta on hyväksytty vasta yksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.