Tutkittua tietoa matkailun kehittämiseen

Pitkälti Tahkon kasvun myötä matkailu Kuopion alueella painottuu entistä vahvemmin talvikauteen. Suomea turisteille markkinoivan Visit Finlandin yhteiskuntasuhdepäällikkö Jari Ahjoharju arvioi viime viikolla, että myös Savon kesäkauteen pitäisi ideoida uusia houkuttimia (SS 23.4.).

Ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen kaltaiset maailmanlaajuiset muutokset johtavat vähitellen siihen, että puhtaaseen luontoon liittyvien elämysten arvo kasvaa. Uusiin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua seuraavaa sesonkia pidemmällä aikajänteellä.

Järvet ja metsät, kalastus, mökkeily ja maatilamatkailu ovat todennäköisiä tulevaisuuden trendejä. Se mikä savolaisille on itsestään selvää, on monelle ulkomaalaiselle eksotiikkaa. Matkailun innovaatiot perustuvat usein tutun ja tavanomaisen näkemiseen vieraiden silmin.

Kuopion alueen tapahtumien kehittämistä varten on muutamana vuonna tehty järjestelmällistä kävijätutkimusta. Haaga-Helian ja Jyväskylän ammattikorkeakoulujen vasta valmistuneessa tutkimuksessa kysyttiin yhdeksän tapahtuman kävijöiden kokemuksia Kunnon Askeleesta Kallavesj’-messuihin.

Tyytyväisyys oli kaudella 2015–16 kaikkialla parantunut tai vähintään pysynyt ennallaan edelliseen sesonkiin verrattuna. Johtopäätös on, että vierailta on osattu kysyä palautetta, ja sitä on myös hyödynnetty tapahtuman tekemiseen paremmaksi.

Kehittämistä on vielä siinä, miten esimerkiksi urheilukisat tai taidetapahtuma näkyvät laajasti kaupungilla ja lähialueella. Tärkeintä on, ettei matkailua kehitetä mutu-tuntumalla vaan tutkitulla tiedolla ja maksavia asiakkaita kuuntelemalla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.