Tutut firmat maksavat veroja

Pohjois-Savon viime vuoden verotuksen kovimmat yhteisöveronmaksajat ovat tuttuja. Kärjessä komeilee säästöpankki Optia, joka huolehti yhteiskuntavastuustaan 3,7 miljoonan euron summalla. Sille hävisi niukasti PeeÄssä, joka ylsi 3,5 miljoonaan euroon. Ponsse, Lujatalo ja Savon Voima ovat myös itsestään selvästi listan kärkipäässä. Atria Suomi Oy:n on listan kuudentena, mutta kun sen maksamien veroihin lisätään Atria-konsernin maksamat verot, potti kasvaa 2,45 miljoonaan ja summa ohittaa Savon Voiman.

Myös listan seuraavat nimet Enfo, Olvi ja Keitele Forest ovat tuttuja yrityksiä. Noin 8 750 yrityksen maksamat verot kohoavat 79,5 miljoonaan euroon.

Kymmenen suurimman yhteisöveronmaksajan joukkoon nousevat ryhmänä myös POP-pankit. Koivunlehtipankkien yhteensä maksama 1,98 miljoonaa euroa on noin 3,5-kertainen summa kuin OP-Pohjola-ryhmän osuuspankeilla, jotka maksoivat yhteisöveroa 570 000 euroa.

Yritysten veronmaksukyvystä kertoo se, että 20 suurimman yhteisöveronmaksajan yhteenlaskettu vero oli 31,9 miljoonaa euroa. Summa on 4,6 miljoonaa euroa suurempi kuin muiden yli 50 000 euroa maksaneiden 226 yrityksen yhteisöverot yhteensä.

Ensi vuonna summat pienenevät, koska yhteisöveroprosentti on tänä vuonna 20 eikä enää 24,5.