Tuuleen kirjoitettu

Maalla kasvaneena yläsavolaisena, kiurukkaana, olen luottanut aina enemmän mykypuolueeseen kuin kykypuolueeseen. Tässä päivänä muutamana pääsin taas maistamaan muutaman lautasellisen ehtaa kiuruvetistä mykyrokkaa, eikä se urakointi päättynyt pettymykseen niin kuin kokoomusjohtoisen nykyhallituksen jo neljättä vuotta jatkunut taaperrus kotimaisen ja kansainvälisen politiikan karikoissa.

Hiki lie joskus otsalla ministereilläkin, vaan se lie enemmänkin kylmää tuskan hikeä eikä sellaista mukavan lämmintä kosteutta, joka tulee kunnon syömisestä. Hallituksen toimia seuratessa on varmistunut se käsitys, että mitä jalompia tavoitteita hyvää tarkoittavat poliitikot asettavat, sitä helpommin kääntyy lopputulos aivan päinvastaiseksi.

Kokoomus on lähtenyt voittamaan perinteisesti vaaleja vaatimalla verojen alentamista. Nyt meillä on onkin sitten yllättäen koko läntisen Euroopan kirein verotus. Kirkosta ei ole eronnut koskaan niin paljon ihmisiä kuin nyt uskovaisen kirkkoministerin aikana.

Sosiaalidemokraattien pitäisi edustaa hallituksessa maan kovaosaista työväestöä, mutta vuoden 2013 verotietojen mukaan demariministerit ovat hallituksen kovapalkkaisimpia. Se siitä solidaarisuudesta.

Turha on kantaa huolta suurten kunta- tai sote-uudistusten epäonnistumisesta, sillä alun perin nähtiin, että niitä oltiin rakentamassa hiekalle. Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ei paranneta hävittämällä pieniä kuntia, vaan kohentamalla vientiyritysten toimintaedellytyksiä tai uusien yritysten perustamista.

Edullinen energia, erilaiset investointituet ja joustava, byrokratian kahleista vapaa päätöksenteko ovat siinä työssä paljon tehokkaampia konsteja kuin Siilinjärven liittäminen Kuopioon tai Leppävirran Varkauteen.

Suomen kunnat eivät ole huonossa hapessa omaa saamattomuuttaan tai kelvottomuuttaan, vaan siksi, että valtio on sälyttänyt niille koko ajan uusia tehtäviä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat suurimmat kustannusten nousut aiheutuneet yliopistosairaaloihin keskittyneestä erikoissairaanhoidosta eikä suinkaan pienistä paikallisista terveyskeskuksista.

Sen vuoksi on turha luulla, että esitetty viiden suuralueen sote-malli laskisi terveysmenoja. Käytännössä se siirtäisi ainoastaan julkisen vallan kuluja yksittäisten potilaiden maksettavaksi.

Surkeinta on tässä ajassa kuitenkin hallituksen suhtautuminen yhteiskunnan henkiseen arvoperustaan.

Olen ajatellut, että nimenomaan valtiovallan tulisi vaalia kaikissa toimissaan kansallisfilosofi J.V. Snellmanin kaunista ajatusta, miten ”pienen kansakunnan voima on sen sivistyksessä”.

Ei tästä ole silti kauankaan, kun poliittinen johto antoi ymmärtää, että Suomessa tarvitaan enemmän käteviä putkimiehiä kuin rikkiviisaita ylioppilaita. Monet nuoret ymmärsivätkin herrojen yskän ja valitsivat lukion sijasta ammattikoulun.

Nyt on sitten ääni kellossa muuttumassa siihen suuntaan, että myös ammattiopetusta on ihan liikaa. Ammattioppilaitoksilta vaaditaan peräti 300 miljoonan euron säästöjä. Sekä opettajat että oppilaat ovat yhtä mieltä, että julma operaatio vie hengen turhan monelta ammattikoululta.

Tuskin se edistää myöskään hallituksen nuorille antamaa takuuta työ- tai opiskelupaikasta.

Ajan ilmiöitä on sekin, että lukio-opetuksesta halutaan vähentää niin historian, uskonnon kuin taideaineittenkin tunteja.

Ministerit vaahtoavat kyllä kestävän kehityksen puolesta, mutta yhteyden luontoon he ovat kadottaneet. Jokainen viljelijä, jokainen kotipuutarhuri tietää, etteivät kasvit kasva juuria katkomalla vaan niitä kastellen ja maaperää höystäen. Mikä pätee ohraan, kauraan tai auringonkukkaan, pätee myös ihmistaimiin.

Musiikki ja laulu ovat jonkun mielestä humpuukia. Omin korvin olen kuullut, miten lapsuuden ja nuoruuden laulut ovat niitä asioita, mitkä ihmiset muistaa viimeiseen saakka – hetkiin, jolloin matematiikan kaavoilla ja fysiikan laeilla ei ole enää mitään merkitystä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien eläkkeellä oleva pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.