Tuulista tietä riittää

Tiistaina julkistetut Kuopion ja Varkauden kaupunkien tilinpäätökset paljastavat, miten erilaisissa oloissa suuri kasvukeskus ja taantuman koettelema teollisuuskaupunki joutuvat talouttaan hoitamaan.

Kuopiossa verotulot kasvoivat viime vuonna noin kuusi prosenttia, työttömyys pysyi valtakunnallisen keskiarvon alapuolella, asukkaita tuli 1200 lisää ja uusia asuntojakin valmistui melkein tuhat.

Varkaudessa verotulojen todellinen kasvu oli kutakuinkin nolla, asukasmäärä putosi 230:llä ja työttömyys nousi yli 17 prosenttiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon kulut karkasivat täysin käsistä, ja ne nielevät jo puolet kaupungin budjetista. Tilinpäätös jäi selvästi miinukselle. Tällä menolla kaupunki on muutamassa vuodessa kriisin partaalla, eikä se nouse ilman uusia työpaikkoja. Niihin kaupunki lupaakin satsata–vaikka velkarahalla.

Kuopio selvisi viime vuodesta niukasti plussan puolelle, mutta edessä on edelleen ankara kulukuri. Valtionosuuksien leikkaukset jatkuvat, joten myös kaupungin on itse leikattava ja luovuttava.

Kuntaliitokset jatkuvat Kuopion ympärillä. Tulevaisuudessa keskuskaupunki saa kokea myös liitosten painavimman puolen, kun pahasti velkaantunut Juankoski ja mahdollisesti muitakin huonovointisia naapureita hakeutuu sen syliin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.