Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Valtakunnansovittelijan toimiston tyly twiitti kertoi torstaina, että kaikki maanantaiksi julistetut lakonuhat toteutuvat. Teollisuusliiton, ammattiliitto Pron ja ylempien toimihenkilöiden jäsenistä jopa noin satatuhatta työntekijää menee kolmipäiväiseen lakkoon maanantaina. Teknologiateollisuus ehätti laskemaan, että menetykset ovat jopa satoja miljoonia euroja.

Tänä syksynä alkanutta työmarkkinoiden neuvottelurumba tiedettiin jo etukäteen haasteelliseksi, kun kilpailukykysopimuksen menetykset hiersivät työntekijäliittoja. Käytäntö on osoittanut, että ongelmia on muitakin.

Suurimmaksi vaikeudeksi työehtosopimusneuvotteluissa on osoittautunut se, että etenkin työantajaleiristä on tuotu neuvottelupöytään sellaisia asioita, joita siellä ei ennen ole nähty kuten pääluottamusmiehen asema tai ay-jäsenmaksujen perintä palkoista. Myös sopimus- ja järjestörajojen liikuttelut ovat vaikeuttaneet neuvotteluja kuten Postin tapauksessa nähtiin. Tähän saakka erityisen vaikeat kysymykset ovat kuuluneet niin sanotun jatkuvan neuvottelun periaatteen piiriin.

Lisämausteen sovitteluvaikeuksiin on tuonut se, että valtakunnansovittelija on varsin kokematon. Vuokko Piekkala on hoitanut tehtävää viime vuoden kesästä lähtien. Hän siirtyi tehtävään Kirkkohallituksen työmarkkinajohtajan paikalta. Yhtenä osoituksena kokemuksen puutteesta voitaneen pitää sitä, että Piekkala laski Teknologiateollisuudelle ja Teollisuusliitolle tarjoamassaan sovintoesityksessä palkkaliukumat osaksi palkkojen nousua. Onkin luultavaa, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto löytävät sovun ilman valtakunnansovittelijaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.