Työeläkeyhtiöiden hallintoa hyvä joskus ravistella

Suomen Yrittäjät on tehnyt aloitteen, joka toteutuessaan muuttaisi työeläkeyhtiöiden hallinnon koostumusta. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava etujärjestö haluaisi itse mukaan valitsemaan edustajia eläkeyhtiöiden hallituksiin ja hallintoneuvostoihin. Lisäksi järjestö vaatii, että sama oikeus ulotettaisiin koskemaan myös ammattiliittoihin järjestäytymättömiä palkansaajia.

Suomalainen työeläkejärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellinen. Lakisääteisiä tehtäviä hoitavat yksityiset yritykset, joiden varallisuus kerätään pääosin työnantajien ja palkansaajien maksamilla työeläkevakuutusmaksuilla.

Lailla on säädetty, että työnantajilla ja palkansaajilla on oltava myös edustus yhtiöiden hallinnossa. Yhtiöiden hallituksen jäsenistä vähintään kolmasosa pitää valita keskeisten palkansaajia edustavien keskusjärjestöjen ehdottamista henkilöistä. Keskeiset työnantajia edustavat keskusjärjestöt saavat ehdottaa eli käytännössä nimetä vähintään kuudesosan hallitusten jäsenistä.

Tämä näkyy selvästi, kun katsoo kahden suurimman työeläkeyhtiön eli Varman ja Ilmarisen hallituksia. Varman hallituksen varapuheenjohtaja on STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Ilmarin hallituksen varapuheenjohtajia ovat Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Suomen Yrittäjien mielestä on väärin, että lain määrittelemänä keskeisenä työnantajia edustavana keskusjärjestönä pidetään käytännössä EK:ta. Suomen Yrittäjiin kuuluu järjestön itsensä mukaan noin 50 000 työnantajaa, kun työnantajia EK:n edustamissa liitoissa on vain noin 16 000.

Järjestön mukaan siihen kuuluvat työnantajat työllistävät noin 650 000 suomalaista. EK:hon kuuluvilla työnantajilla on enemmän eli noin 900 000 työntekijää.

EK on kyseenalaistanut yrittäjien esittämät luvut. EK:n mukaan Suomen Yrittäjät työllistävät vain noin 290 000 palkansaajaa, jotka ovat työntekijäin eläkevakuutuksen (TyEL) piirissä. EK torjuukin yrittäjien halun päästä mukaan valitsemaan edustajiaan työeläkeyhtiöiden hallintoon.

Yhtä jyrkästi suhtautuu suurin palkansaajien keskusjärjestö SAK yrittäjien esitykseen, että yhtiöiden hallintoon pitäisi valita järjestäytymättämien työntekijöiden edustajia. Miten asia käytännössä voitaisiin hoitaa, SAK kyselee.

Aloitetta on kuitenkin mahdoton ohittaa olankohautuksella. Tosiasia on, että EK ei edusta läheskään kaikkia suomalaisia työnantajia. Palkansaajien järjestäytymisaste taas on viime vuodet koko ajan laskenut. Tällä hetkellä jo noin 40 prosenttia palkansaajista ei kuulu mihinkään ammattiliittoon, jotka kuitenkin käyttävät heidän puolestaan puhevaltaa työeläkeyhtiöissä.

Seuraavaa työmarkkinakierrosta levottomana odottava hallitus tuskin kuitenkaan lähtee leikkaamaan tässä vaiheessa työmarkkinajärjestöjen valtaa. Työeläkeyhtiöiden hallintoa on silti hyvä välillä ravistella.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Keitele Forest seuraa notkeasti ajan merkkejä

Keväällä pukkaa maahanmuuttovaaleja

Käänteinen eläkepommi

Vastuulliset populistit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.