Työelämäläheistä oppimista

Savonia-ammattikorkeakoulusta on valmistunut kevään aikana 554 opiskelijaa. Se tarkoittaa, että Pohjois-Savon alue on saanut työelämän asiantuntijoita yritysten, julkisten organisaatioiden ja kolmannen sektorin toimijoiksi ja kehittäjiksi. Jatkossa haasteena on, kuinka eri alojen toimijat ja koulutusalat synnyttävät uutta osaamista.

Savonian opiskelijoista suuri osa työllistyy Pohjois-Savon alueelle. Osa koulutusohjelmista on valtakunnallisia ja opiskelijat sijoittuvat työelämään eripuolille Suomea.

Englanninkielistä koulutusohjelmista opiskelijat vievät osaamistaan myös maan rajojen ulkopuolelle. Heidän jääminen alueen yrityksiin on yhteinen haasteemme.

Tällä hetkellä puhutaan niin sanotusta diginatiivien sukupolvesta, joka on syntynyt internetin aikakaudella. Entisillä opettamisen ja oppimisen menetelmillä heitä on hankala ohjata oppimisen poluille. Tämä tuo haasteita jokaiselle kouluasteelle peruskouluista korkeakouluihin.

Savoniassa on parhaillaan menossa useita koulutuksen kehittämishankkeita, joissa haetaan entistä aktiivisempaa roolia opiskelijoille. Työelämällä olisi mahdollisuus ottaa opiskelijapotentiaali paremmin käyttöön jo opiskeluaikana muutenkin kuin harjoittelijoina ja opinnäytetyön tekijöinä.

OIS-ajattelu Savonia on lähtenyt uudistamaan koulutusta OIS-ajattelulla (Open Innovation Space). Sen perimmäisenä tarkoituksena on vastata oppimisen ja työelämän muutokseen kehittämällä koulutuksen työelämäläheisyyttä.

OIS-ajattelussa yhdistyy oppiminen ja opetus sekä tutkimus- ja kehittämistoiminta. Koulutuksen työelämäläheisyyden painottaminen edellyttää Savonian ja työelämän tiivistä ja monimuotoista yhteistyötä.

Tähän Savonialle tarjoutuu entistä parempi tilaisuus ammattikorkeakoulun toimintojen siirtyessä vaiheittain Technopolikseen, jossa ammattikorkeakoulu ja yritykset toimivat rinnakkain. Keskeistä OIS-ajattelussa on myös virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittäminen.

Ensi syksynä Savonialla on Technopoliksella pilottina ensimmäinen OIS-oppimisympäristö. Siinä kohtaavat eri alojen opiskelijat, henkilöstö sekä työelämäkumppanit. Tilat ovat erityisesti Pohjois-Savon Liiton rahoittaman Leka-hankkeen koekäytössä.

Leka-hanke on teknologiateollisuuteen suuntautunut tutkimus- ja koulutushanke Pohjois-Savon yrityksille. Lisäksi OIS-pilottitiloja käyttää Savonian monialainen yTiimi.

Tilojen on tarkoitus saada aikaan positiivista "törmäämistä" eri toimijoiden kesken. Ne ovat muunneltavia, korkean teknologian tiloja. Eri toimijoiden ja koulutusalojen vuorovaikutusta tukevat vapaamuotoisemmat oleskelutilat.

Oppiminen tapahtuu yhdessä ratkaistavien käytännöstä nousevien tehtävien avulla. Tällä tavoin opiskelussa yhdistyy teoria ja käytäntö.

Ammattikorkeakouluun hakeudutaan käytännönläheisyyden vuoksi. Tämän vuoksi opiskelijat pitävät hyvänä oppimiskokemuksena opinnoissa toteutettuja työelämäprojekteja.

Opitaan, ei opeteta Opettamisen sijaan puhutaan nykyään oppimisesta. Savonian henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista sekä verkottuu sisäisesti ja ulkoisesti. Ammattikorkeakoulun opettajilla on hyvät valmiudet uudistamiseen, kehittämiseen, käyttöönottoon ja levittämiseen, sillä opettajat ovat tehneet monimuotoista yhteistyötä yritysten ja eri organisaatioiden kanssa jo opistoasteen koulutuksessa.

Oppimista uudistettaessa keskeistä on, että niin opettajat, opiskelijat kuin työelämä kokevat uudistuksen mielekkäänä. Suuri merkitys henkilöstölle ja myös opiskelijoille on työelämän positiivisella asennoitumisella.

Tiivistynyt vuorovaikutus sidosryhmien kanssa vaatii henkilöstöltä verkostoitumisen taitoja. Työelämän organisaatioissa ammattikorkeakoulun uudistunut pedagoginen toiminta vaatii perehdyttämistä.

Opetussuunnittelussa ennakoidaan työelämän muuttuneita tarpeita.

Toisaalta koulutuksen odotetaan kyseenalaistavan ja kehittävän työelämän toimintamalleja. Nyt siihen tarjoutuu yhä paremmat mahdollisuudet.

Tarvitaan rohkeita uudistajia, jotta oppimisen työelämäläheisestä toimintamallista saadaan vetovoimaa, jota yhä kovemmassa kilpailutilanteessa tarvitaan.

Varkauden yksikössä OIS-ajattelun mukaista toimintaa kokeiltiin viime lukuvuonna Opiskelijakyselyjen tulokset sekä henkilöstön ja työelämän palaute olivat rohkaisevia. Kuopiossa kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoille on ollut tarjolla OIS-tyyppistä toimintaa ja monimuotoisia oppimisympäristöjä.

Opiskelijat opiskelevat hitsausautomaation laboratoriossa HitSavoniassa, moottoripyöräkerhon tiloissa sekä virtuaalisissa toimintaympäristöissä.

Monialaisuus näkyy yhteistyönä teollisen muotoilun ja liiketalousalan opiskelijoiden kanssa.

Synergiaa haetaan Kuopion kaupungin strategiassa painotetaan Kuopiota opiskelijakaupunkina. Suunnittelutyöryhmissä on mukana opiskelijoita, sillä juuri he voivat kertoa, mihin suuntaan kaupunkia opiskelijakaupunkina täytyy kehittää.

Savoniassa tulevaisuuden oppimisympäristöjen suunnittelussa opiskelijat ovat vahvasti mukana. Paula Leinosen ParempiOIS: Monialainen yhteistyö avoimessa innovaatioympäristössä -opinnäytetyö valmistui tänä keväänä. Siinä tarkastellaan monialaisen yhteistyön tukemista tilasuunnittelun keinoin.

Savonian toimijoita on vieraillut Hollannin ja Skotlannin korkeakouluissa. Vierailujen jälkeen voi todeta, että Savonian strategiset valinnat Kuopiossa olevien toimintojen keskittämisestä Technopolikseen ovat oikein osuneita.

Tarvitaan konkreettista työtä, jotta synergia saadaan hyödynnettyä molemmin puolin. Savonian koulutuksen tavoitteena on aluevaikuttavuus ja saada entistä parempia asiantuntijoita työelämään.

Kirjoittaja on fil. tri ja Savonia-ammattikorkeakoulun opetuksesta vastaava vararehtori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.