Työllisyyden suunta täsmätavoitetta tärkeämpää

Hallitusohjelmaan kirjattu taival kohti 110 000 uutta työllistä ja työllisyysasteen nostoa 72 prosenttiin on vielä lähtökuopassa, vaikka käänne parempaan saattaa olla käsillä.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli helmikuussa 10 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste on kuitenkin pysynyt hallituskauden aikana viime vuosilta tutun 68 prosentin tuntumassa. Työvoiman ulkopuolella olevien piilotyöttömien määrä kasvaa, kun moni siirtyy opiskelijaksi tai lopettaa työnhaun.

Hallitus pyrkii yrittäjyys- ja työllisyyspaketeillaan osaltaan vauhdittamaan talouskasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä. Lisätoimien on tarkoitus täydentää myönteisiä vaikutuksia, joita odotetaan tulevalta kilpailukykysopimukselta sekä normien ja sääntelyn purulta.

Paketit eivät herättäneet tuoreeltaan yhteiskuntasopimusneuvottelujen kaltaista vastakkainasettelua. Pääoppositiopuolue SDP:kin piti linjauksia oikeansuuntaisina, joskin oman yrittäjäpakettinsa valjuna toisintona.

Uudet toimet auttavat muun muassa alle kymmenen hengen mikroyrityksiä, joita on määrällisesti ylivoimainen enemmistö Suomen kaikista yrityksistä. Yksinyrittäjiä tuetaan ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa ja työttömyysturvaa kehitetään yrityksen perustamista aktivoivaan suuntaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan henkilöstö on kasvanut tällä vuosikymmenellä parhaiten alle 250 hengen yrityksissä. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä kannustetaan kasvuun innovaatiopankilla ja -seteleillä. Jos tuki asiantuntijoiden palkkaamiselle löytää kohteensa, parannetaan samalla korkeakoulutettujen työllisyyttä. Onkin oikein suunnata työllistämispanoksia osaamispääoman nykyistä parempaan hyödyntämiseen.

Työvoima- ja tukipolitiikassa on rajoitteensa ja riskinsä. Arviolta 60 prosenttia kaikista työttömistä on vaikeasti työllistettäviä, joihin ei oikein tehoa keppi eikä porkkana.

Toinen rakenteellinen ongelma on, että uudet tuet lisäävät elinkeinoelämän tukiriippuvuutta, oli kyse verohuojennuksista tai suorista avustuksista. Valtion tulee ennen kaikkea poistaa kannattavan yrittäjyyden ja työllistämisen esteitä, ei kasvattaa tukiverkostoa ja sen vaatimaa julkista työllisyyttä.

Uudet paketit koostuvat joukosta verraten pienen mittakaavan toimia, sillä suuriin menolisäyksiin ja elvytykseen ei valtiontaloudessa ole varaa. Hallituksen on uskottava, että monta tekoa yhdessä synnyttävät enemmän kuin osiensa summan.

Opposition sopii taas terveesti epäillä. Tuoreessa muistissa on Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksen tavoite työllisyysasteen nostosta samaiseen 72 prosenttiin, ja työttömyyden tosiasiallinen kasvu. Historian valossa täsmätavoitetta tärkeämpää onkin suunta, jonka talous ja työllisyys lähivuosina ottavat. Jo paluu kasvu-uralle kertoisi hallituksen onnistumisesta vaikeissa olosuhteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.