Työmarkkinapöytään on heitettävä porkkanoita

Kaksi vuotta on kohta mennyt, mutta pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus arkailee yhä käyttää hallituksen omia työkaluja, joilla olisi mahdollista parantaa kilpailukykyä.

On totta, että hallitus on keventänyt yritysten verotaakkaa reippaasti, arviolta noin kuusi prosenttiyksikköä. Yritykset ovat varmasti kevennyksiin tyytyväisiä, mutta niillä ei ratkaistu eikä ratkaista kilpailukykyongelmaa.

Yritysten veronkevennysten voisi väittää tulleen peräti väärään aikaan, sillä yritysten pitäisi ensin kyetä keräämään sitä tuloa, josta ne sitten voisivat ilolla keveämpää veroa maksaa.

Pääministeri lausui torstaina Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n seminaarissa, että työpaikat lisääntyvät, jos palkankorotuksista sovitaan ”oikein”, ja vähenevät, jos niistä sovitaan ”väärin”. Hän myös toivoi, että ostovoima ja kilpailukyky löisivät kättä.

Pääministeri puhui jälleen asiaa. Puheet eivät vain riitä.

Työmarkkinat ovat nyt siinä tilanteessa, että työllisyyttä tukevat palkkaratkaisut jäävät todennäköisesti saamatta, jos valtiovalta ei heitä neuvottelupöytiin porkkanoita. Keppiä on turha tarjota, sillä sitä on euroalueen talouden taantuma antanut jo kylliksi, samoin kuin hallitus, joka on korottanut arvonlisäveroa ja poistanut verotuksen inflaatiotarkistukset.

Syksyyn mennessä hallituksen on syytä rakentaa sellainen porkkanapaketti, joka todella houkuttaa työmarkkinaosapuolet erittäin maltillisiin palkankorotuksiin. Lisäksi porkkanapaketti pitää esitellä julkisuudessa niin, että neuvottelupöytään syntyy aitoa painetta sopia.

Mitä tuossa paketissa sitten voisi olla? Tuloverotaulukoiden inflaatiotarkistusten palauttaminen olisi ensimmäinen porkkana. Toinen voisi olla kotitalousvähennyksen korotus.

Ellei houkuttimia sopuun tule, saattaa maltillisen tulopoliittisen ratkaisun saaminen jäädä haaveeksi. Sen sijaan saattaa tulla ylisuuria korotuksia tai ensin tulee lakkoja ja sitten kuitenkin ylisuuria korotuksia.

Samassa torstaisessa EK:n seminaarissa hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila varoitti kierteestä, joka uhkaa Suomea ja EU:ta. Kun kilpailukyky heikentyy, työpaikat vähenevät, mistä seuraa kotimaisen kysynnän hiipuminen ja lopulta investoinnit hyytyvät.

Kokkila puhui kuin Katainen, yleisölle, kun olisi pitänyt puhua peilille. VTT arvioi vuosi sitten, että kotimaiset pk-yritykset, suuryritysten esimerkin innoittamina, siirtävät tuotantoaan halvempien työvoimakustannusten maihin – ja usein liian kevein perustein. Kansainvälistymisestä on jo tullut monelle yritykselle itsetarkoitus, minkä on nähty johtavan sekä laatu- että kannattavuusongelmiin.

Ellei ostovoima pikapuoliin lyö kättä kilpailukyvylle, työttömyyden kasvu kiihtyy ja kurjuuden kierre pahenee.

Vakavia merkkejä kansalaisten elämisen arkuudesta on nähtävillä jo asuntomarkkinoilla. Viisailla päätöksillä voi kenties vielä estää arkuuden kasvun katastrofiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.