Työmiehen kopsu

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin viinakommentista on noussut emä äläkkä. Soini sanoi eduskunnan budjettikeskustelun yhteydessä maanantaina ymmärtävänsä, jos työmies ottaa kopsun, eli viinaryypyn työviikon päätteeksi.

Soinin kopsahdus oli kommentti hallituksen päätökseen nostaa alkoholiveroa. Soini sanoo tajuavansa alkoholin vaarat, mutta ymmärtää myös duunarin tuskan.

Kopsu-sanan Soini kopsasi vaalikiertueellaan Liperissä, Itä-Suomessa viime keväänä. Soinin kiertueystävä ehdotti saunan jälkeen kopsun naukkaamista. Tarina ei kerro, montako kopsua parivaljakko huiviinsa veti.

Soini iski arkaan paikkaan arassa tilanteessa. Alkoholi voi aiheuttaa vakavia terveydellisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia. Henkevän budjettikeskustelun yhteydessä leikkimielinen kopsuäläys herättikin pahennusta eduskunnassa ja sen ulkopuolella.

Soini on tarkentanut myöhemmin sanomaansa: "Kopsu ei tarkoita ryyppäämistä" (Ilta-Sanomat 12.10.).

Jotakin viinan juomisesta ymmärtävät ihmiset tietävät, että kopsu on yksi tujaus. Asiantuntijapiireissä suurin kiistelyn aihe tuntuu olevan, otetaanko kopsu lasista, tuopista vai suoraan pullon suusta. Väki kiistelee myös kopsun sisällöstä. Onko se kossua, kaljaa vai vinkkua?

Ottajakunnan enemmistön epävirallinen näkemys on, että perinteinen kopsu on huikka tiukkaa, kirkasta viinaa suoraan pullosta nautittuna. Tuohon on helppo yhtyä, kun elämää katselee porttikongeissa ja puistojen penkeillä.

Viinaryyppy, jopa toinenkin on kuulunut suomalaiseen elämänmenoon jo ammoisista ajoista lähtien. Ennen vanhaan perheen pää piilotteli kirkasta pulloa lapsien silmiltä sohvan jalan juuressa. Mies kopsutteli, kuunteli radiosta kuunnelmaa ja simahti istualleen.

Takavuosina pitkää päivää painettiin tukkimetsässä, sahalla ja metallipajassa. Kun viikko oli pulkassa, sauna laitettiin lämpiämään ja monet ottivat kuuluisan kopsunsa. Elämä soljui tuohon malliin 1950-luvulla.

Ajat ovat muuttuneet. Alkoholia ei enää naukkailla salaa. Tilalle on tullut julkijuopottelu. Kaiken lisäksi yhä nuoremmat, jopa lapset juovat alkoholia.

Ei siis ihme, että Soinin kopsu sai ihmiset takajaloilleen.

Soinia voisi tulkita niin, että viina on viisasten juoma. Kopsu duuniviikon päätteeksi ei ole pahasta, mutta ryyppääminen on.

Kohtuukäyttäjät -nimistä yhdistystä ei tiettävästi Suomessa ole siitä syystä, ettei väkiviinan makuun päässyt kansa tyydy yleensä yhteen kopsuun. Alkoholi maistuu suomalaisille, olipa seassa salmiakkia tai lakritsia.

Viisaat ovat tutkineet suomalaisten juomatapoja. Lonkalta voisi tuumata, että naiset ovat ainakin tässä lajissa ottaneet miehet kiinni. Alkoholinkulutuksessa vallitsee tasa-arvo. Onko tämä kunniaksi suomalaiselle yhteiskunnalle vai ei?

Myös kotitissuttelu on yleistä. Yksi syy ilmiöön on alkoholin korkea hinta ravintoloissa. Moniin parisuhteisiin suola haetaan pitkäripaisesta. Olo on aikansa höveli. Kestojuopottelu syö kuitenkin maksaa ja maksaa maltaita.

Tutkijat ovat myös väkevästi todistaneet, että seniori-ikäiset puljaavat pikku pöhnässä päivät pitkät. Tähänkin on syynsä. Eläkeläisten ei tarvitse ajatella huomista työpäivää ja kankkusen voi nukkua auringonpaisteessa pois - kunnes taas tulee autuas ilta.

Hallitus menettelee oikein, kun se korottaa alkoholiveroa. Se ei kuitenkaan ratkaise peliä.

Suomen kansa on niin viinaan menevää, ettei muutaman kymmenen sentin korotus yhden potun hinnassa merkitse mitään. Viinaan löytyy aina rahaa.

Yhteiskunta maksaa alkoholin välittömistä ja välillisistä haitoista miljardeja euroja vuodessa. Katkaiseeko uusi sukupolvi tämä kierteen sivistyneemmillä ja maltillisimmilla juomatavoilla? Toivottavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.