Työnkulmalla taistellaan aikaa vastaan

Kommunistisen työväenaatteen tavoin sen entinen päämaja Kuopiossa eli Työnkulma on nähnyt parempiakin päiviä. Ruplaksi kutsuttu työväentalo Maaherrankadun ja Tulliportinkadun kulmassa on seissyt jo muutamana talvena kylmillään odottamassa päätöstä purkamisesta tai suojelusta.

Kaupungin kaavoitusosaston ruuhkan takia viimeisin kaavamuutos lykkääntyy vähintään puolella vuodella. Jälleen kerran tutkitaan ja selvitetään. Rapistuneen talon kunto ei lykkäämisestä ja valituskierroksista parane.

Vuonna 1957 valmistunut Työnkulma toimi Neuvostoliiton aikaan SKDL:n ja SKP:n toimistona ja Kansan Sanan kirjapainona. Runsaat kymmenen vuotta sitten vasemmistojärjestöt myivät Ruplan rakennusliike Lemminkäiselle, minkä jälkeen ne alkoivat vaatia suojelua.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kohteen uudisrakentamisen mahdollistavan kaavamuutoksen vuonna 2013. Helmikuussa 2015 korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi valtuuston päätöksen Suomen kommunistisen puolueen Kuopion osaston valitettua asiasta. KHO vaati lisäselvityksiä kulttuurihistoriallisista arvoista. Uutta kaavatyötä on edeltänyt Lemminkäisen teettämä selvitys, jonka mukaan Rupla ei ole arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen.

Lemminkäiselle Ruplan entisöinti olisi taloudelliseti järjetöntä. Rakennus on muun muassa kyllästetty asbestilla, jonka poistaminen merkitsisi olemassaolevan purkamista raakapintaan asti. Sen sijana tontti olisi mitä parhain uudenaikaiselle palveluasumiselle terveyskeskuksen naapurissa.

Työnkulman taustan ja viime vuosien vaiheet huomioiden on odotettavissa, että valitusrumba jatkuu, valitettavasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.