Työntekijän markkinat

Lääkärinvirkoja julkisella sektorilla on jo vuosia ollut vaikea täyttää. Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat yrittäneet täyttää avoinna olevia virkoja nostamalla palkkoja, mutta sekään ei näytä riittävän.

Periaatteessa Suomessa ei ole pitäisi olla lääkäripulaa, sillä lääkäreitä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lääkäripula koskettaakin vain julkista terveydenhuoltoa.

Osittain kyse on rahasta. Lääkäreiden säännöllisen työajan ansiot yksityisellä sektorilla olivat maaliskuussa tänä vuonna 7 324 euroa kuukaudessa. Valtio ja kunnat ovat selvästi kitsaampia. Valtion leivissä lääkäreiden keskiansio oli 6 363 euroa kuukaudessa. Kuntapalkat jäivät 5 820 euroon.

Kokonaan raha ei kuitenkaan selitä vinoa tilannetta. Mediuutisten mukaan esimerkiksi Inarin kunta on maksanut lääkäreilleen yli 10 000 euron kuukausipalkkoja, mutta siitä huolimatta kunnan terveyskeskuksen vuodeosastolle ei ole saatu palkattua ainuttakaan lääkäriä.

Rahan lisäksi lääkäreitä yksityiselle sektorilla houkuttaa mahdollisuus säädellä omaa työaikaa. Pienissä terveyskeskuksissa työ lääkäreiden mielestä sitoo liikaa.

Lääkäripulasta ei kannata syytellä lääkäreitä. Kyse on terveydenhuollossa ja terveydenhuollon työmarkkinoilla olevasta rakenteellisesta ongelmasta, jonka ratkaiseminen edellyttää koko järjestelmän uudistamista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.