Työntekijät kärsivät mokista

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtaman hallituksen päätös alentaa yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksiköllä 20 prosenttiin ei näytä vähentäneen yritysten intoa käydä yt-neuvotteluja ja vähentää väkeä.

Nyt piti olla yritysten vuoro kantaa vastuunsa, mutta mitä vielä. Talous ei kasva, investoinnit ovat jäissä ja työllisyys heikkenee. Itsepetoksessa piehtaroivien yritysjohtajien syyttävät sormet osoittavat nyt suomalaista työntekijää, joka on muka liian kallis.

Todellisuudessa moni suomalainen yritysjohtaja ja hallituksen jäsen on epäonnistunut strategisissa linjauksissaan. Yksi ruma esimerkki on Stora Enso, joka ilmoitti tiistaina 2500 työpaikan vähentämisestä. Suomessa potkut saa 650 eli joka kymmenes storaensolainen. Syy on se, että metsäyhtiö ei ole löytänyt puulle uutta käyttöä ja vanha käyttö ei käy kaupaksi.

Ei se ole työntekijän vika, että tuotekehitykseen ei ole aikanaan panostettu.

Nyt nähtävä Stora Enson kurjuus sai alkunsa surkeasti epäonnistuneesta Yhdysvaltojen retkestä. Consolidated Papers -yhtiön osto vuonna 2000 meni totaalisesti pieleen ajoituksen ja hinnan suhteen. Lähes viiden miljardin ostos myytiin seitsemän vuotta myöhemmin 1,8 miljardilla eurolla.

Näkemys oli täysin väärä vuonna 2000, miten lie nyt?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.